Allianz Arena geeft stadionbezoek nieuwe dimensies

By | 29 juli 2016

Vandaag 7 jaar geleden

Sinds Bayern zijn intrek heeft genomen in de Allianz Arena is het er niet eenvoudiger op geworden om in München live bij wedstrijden van de Duitse Rekordmeister aanwezig te zijn. Thuiswedstrijden voor Bundesliga en Champions League zijn sinds 2005 standaard uitverkocht. 1860 heb ik al wel eens in het nieuwe Schmuckkästchen in het noorden van München aan het werk gezien, de Löwen brullen toch iets minder indrukwekkend dan de machtige plaatsgenoot. Een iets ander kaliber.

Bij het zomerse toernooi om de AUDI Cup doet de gelegenheid zich voor om via internet kaarten te bemachtigen. Ik hap toe en rijd in het gezelschap van Tom de 750 kilometer van Apeldoorn naar de Beierse hoofdstad. Naast  de manschappen van de debuterende Louis van Gaal doen ook Manchester United, AC Milan en het Argentijnse Boca Juniors mee. Het beste van het beste voor slechts 12 euro!

Voor mij is München sowieso een van de mooiste steden die ik ken. Het is niet naast de deur, maar ik kom er graag. Er liggen tal van mooie herinneringen. Met de EK-winst van het Nederlands elftal uit 1988 als de allermooiste.

Maar dat waren andere tijden. Het Olympiastadion van 1972 voldeed niet meer aan de standaard die Bayern München vandaag de dag nastreeft. De veeleisende VIP’s van de eenentwintigste eeuw nemen geen genoegen meer met een plek in de regen. De in 2005 geopende Allianz Arena geeft nieuwe dimensies aan stadionbezoek. Automobilisten die er over de A9 langs heen rijden of stadionbezoekers die vanaf het metrostation Fröttmaning naartoe wandelen, zien een groot ruimteschip opdoemen. Buitenaards. Het mooiste kan in München niet mooi genoeg zijn. Het grootste niet groot genoeg. Alles is piekfijn in orde. Het ontbreekt de toeschouwer aan niets.

Meer dan 60.000 zitten er op de openingsavond van het toernooi om de Audi Cup. Zelfs voor 12 euro heb je niks te mopperen. Ik zit er prima. Als ik dan toch iets van kritiek moet spuien, dan geldt dat voor het ontbreken van een ‘echte’ ouderwetse voetbalsfeer. Maar daarin staan ze in de Beierse metropool niet alleen, dat geldt voor al die moderne amusementspaleizen waarin gevoetbald wordt.

29 juli 2009 Manchester United – Boca Juniors / Bayern München – AC Milan

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *