Op een Zwarte Zaterdag naar Frankrijk

By | 30 juli 2016

Vandaag 11 jaar geleden

Omdat de Ligue 1 doorgaans eerder van start gaat dan de hoogste afdelingen in andere West-Europese landen, heb ik het verleden meermaals de competitiestart in Frankrijk meegemaakt. Op de eerste speeldag van het seizoen 2005-2006 zet ik koers naar Lille, of beter gezegd Villeneuve-d’Ascq. Een Zwarte Zaterdag doet mij niet van kleur verschieten…

Door het drukke vakantieverkeer laat ik me niet van de wijs brengen voor een ritje naar Noord-Frankrijk. Of je die 320 kilometer nou in drie of vier uur aflegt, maakt weinig uit. Gewoon een kwestie van op tijd vertrekken. Hooguit op de ring van Antwerpen of de ring van Brussel – of op allebei! – moet je wat oponthoud incalculeren. Al die vakantiegangers op weg naar het zuiden zijn uren eerder al gepasseerd, die sluiten in de loop van de middag gezellig achteraan in de ellenlange files op de Route du Soleil.

Nadat het in 2004 afscheid heeft genomen van het Stade Grimonprez-Jooris vindt le LOSC een tijdelijk onderkomen in het Stadium Lille Metropole, een tiental kilometers verwijderd van Lille-Centre, in Villeneuve-d’ Ascq. Ik arriveer ruimschoots voor de aftrap ter plaatse.

Druk is het sowieso zelden. Hoewel Lille in 2005 als tweede is geëindigd achter het destijds in Frankrijk ongenaakbare Lyon, staat het qua publieke belangstelling duidelijk in de schaduw van de buren uit Lens. Het iets meer dan 18.000 toeschouwers stadionnetje stroomt zelden vol. De atletiekbaan om het veld draagt niet bij aan de sfeer.

Ik behoor tot de slechts 12697 toeschouwers die de Champions League-deelnemer bij zijn competitie-ouverture met 1-0 zien winnen van Stade Rennais. C’est ça, au revoir! Als ik ruim een uur na middernacht mijn Fordje nachtelijk Apeldoorn binnen stuur, behoort die Zwarte Zaterdag in elk geval al weer tot het verleden.

30 juli 2005 LOSC – Stade Rennais

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *