Aanwezig bij Tubeekse eerste klasse-première

By | 16 augustus 2016

Vandaag 8 jaar geleden

Tubize, of Tubeke zoals de Vlamingen het noemen, is een stadje in Waals-Brabant. Gelegen op de grens van Frans- en Nederlandstalig België. Zo’n 25 kilometer ten zuidwesten van het centrum van Brussel. Wereldschokkende gebeurtenissen gebeuren er zelden, daarvoor kan iemand beter naar het minder dan 20 kilometer verderop gelegen Waterloo gaan. Fans van Napoleon krijgen ongetwijfeld nog weleens slapeloze nachten van wat daar op een mooie junidag in het jaar 1815 misging.

Iets meer dan 193 jaar na de slag waar Bonaparte zijn genadeklap krijgt debuteert AFC Tubize in de Belgische eerste klasse. Een mooi moment om er eens te gaan kijken. Al rijst de vraag of de club organisatorisch wel klaar is om de Belgische elite te ontvangen. Online kaarten bestellen is niet mogelijk, e-mails naar de club blijven onbeantwoord. Vandaar dat ik op de wedstrijddag in het gezelschap van Tom al vroeg in de middag richting België vertrek. Ik houd er rekening mee dat het Stade Leburton vol zit bij de première tegen Mouscron. Daarom lijkt het me verstandiger op tijd ter plekke te arriveren. Bij nader inzien blijkt mijn zorg ongegrond. Waals-Brabant loopt niet massaal uit. Gewoon ouderwets aan de kassa een kaartje bemachtigen blijkt pas de problème.

Zoals meer voetbalstadions ten zuiden van de Moerdijk is ook het Stade Leburton een ietwat wonderbaarlijke constructie. De hoofdtribune verdient als enige het predicaat eerste klasse-waardig. Op de tegenoverliggende zijde is over een lengte van hooguit dertig meter een overdekte staantribune uit de grond gestampt. Het bouwwerk is in tweeën gedeeld. Links staat het meest fanatieke gedeelte van het thuispubliek: de Tubize Boys. Rechts staat de aanhang uit Mouscron boven op elkaar gepropt. De groepen worden slechts door een smal gangpad van elkaar gescheiden. De overige toeschouwers staan achter de betonnen omheiningen die het speelveld omzomen. Met de bouw van een tribune achter één van beide doelen gaat weldra worden begonnen. De graaf- en takelmachines staan die avond al klaar.

Aan het elftal van de promovendus moet eveneens het nodige gesleuteld worden, zo wordt al tijdens de debuutwedstrijd duidelijk. De door het voormalig wonderkind Enzo Scifo gecoachte bezoekers nemen dankzij een 1-2 zege de punten mee naar huis. Dat het verblijf van de Tubekenaren in de Belgische Jupiler League slechts tot een seizoen beperkt blijft, komt nauwelijks als een verrassing.

Een aan het hek bij de staantribune bevestigd spandoek met de tekst Bienvenue chez les p’tits dekt de lading volledig: Welkom bij de kleintjes.

16 augustus 2008 AFC Tubize – R. Excelsior Mouscron

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *