Organisator laat Vialli uit spelershotel ophalen

By | 15 augustus 2016

Vandaag 26 jaar geleden

De Unione Calcio Sampdoria behoort in de jaren ’80 en ’90 behalve tot de top van de Serie A  ook tot de sterkste clubs van Europa. Met Gianluca Vialli en Roberto Mancini als grote sterren zorgen de Blucerchiati zowel in eigen land als daarbuiten voor furore.

Drie maanden nadat het topteam uit Genoa door een 2-0 overwinning op Anderlecht de Europa Cup voor bekerwinnaars verovert, bereidt het zich in Nederland voor op het nieuwe voetbaljaar in de hoogste Italiaanse speelklasse. De destijds bekende promotor Ed Politiek slaagt er zowaar in om Sampdoria naar Apeldoorn te halen voor een oefenduel tegen de amateurs van Columbia.

Bij aankomst aan de Winkewijertlaan blijkt uitgerekend Vialli te ontbreken. De grote vedette van de club uit Genoa is in het spelershotel achtergebleven. Vialli krijgt rust of – meer aannemelijk – heeft gewoon geen zin om mee te spelen tegen de onbeduidende tegenstander. Organisator Ed Politiek accepteert de absentie van de Italiaanse international niet. Het merendeel van de talrijke toeschouwers is gekomen voor Vialli en dus hebben zij het recht om Vialli te zien! Politiek sommeert daarop aan de clubleiding van de Italianen om de sterspeler op te halen. Aldus geschiedt. Terwijl het duel al is begonnen, arriveert hij. Met zichtbare tegenzin voegt Vialli zich bij zijn ploeggenoten om de wedstrijd verplicht als toeschouwer te bekijken. Zo krijgen met name de handtekeningenjagers toch nog waar voor hun geld.

Degenen die wél namens Sampdoria binnen de lijnen komen, spannen zich evenmin bovenmatig in. De Italiaanse topclub verslaat de Apeldoornse amateurs met slechts 0-3. Waartoe een op en top gemotiveerd Sampdoria in staat is, bewijst het driekwart jaar later wanneer het beslag legt op de Scudetto, de tot dusverre eerste en enige Italiaanse landstitel uit de clubhistorie.

15 augustus 1990 Columbia – Sampdoria

I was there…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *