Toegift van 5 D-Mark voor ticket op zwarte markt

By | 27 september 2016

Vandaag 25 jaar geleden

Vandaag de dag bestellen we de gekste dingen via internet. In een paar klikken verzekeren we ons van kaartjes voor voetbalwedstrijden of hotelreserveringen. Een kwart eeuw geleden moet het gemak van booking.com nog worden ontdekt. Met een DB Rail Karte stap ik in Arnhem op de trein en waag ik me diep in het zuiden van de Bondsrepubliek.  Gewoon op de bonnefooi. Op goed geluk. Ik zie wel waar ik uitkom.

De plaats van bestemming heet bij dit uitstapje Nürnberg. Een overnachting en een toegangsbewijs voor das Bayerische Derby 1.FCN tegen Bayern München moet ik ter plekke zien te regelen. Het is eerste is in een vloek en een zucht gepiept. Na aankomst op Nürnberg Hauptbahnhof vind ik via de plaatselijke VVV een betaalbaar pensionnetje.

Het verkrijgen van een ticket voor de wedstrijd levert naar verwachting iets meer problemen op. Dat moet ik bij het Frankenstation, gelegen in de schaduw van het voormalige Reichsparteigelände, zien te bemachtigen. Zoals valt te verwachten is het restlos Ausverkauft en zal de zwarte markt uitkomst moeten bieden. Omdat ik al enkele uren voor de aftrap bij het stadion arriveer, heb ik voldoende tijd voor een uitgebreide zoektocht.

Ik hoef niet eens lang te zoeken. Handelaren genoeg. Ik doe zaken met een oud baasje, dat ‘toevallig’ een staanplaatskaart in de aanbieding heeft. Tegenwoordig gooien professionele ticket touts zonder blikken of blozen tientallen of zelfs honderden euro’s bovenop de reguliere kaartprijzen. In the old days liggen de bedragen wat schappelijker. In Nürnberg ontkom ik er die vrijdagmiddag evenmin aan om er iets op toe te leggen. Enigszins beschaamd geeft de aanbieder dat te kennen. Hij verwacht een toegift van liefst… 5 D-Mark!

Het kost me zodoende welgeteld 17 D-Mark om de oppermachtige Bayern bijna te zien struikelen beim Club: 1-1.

27 september 1991 1.FC Nürnberg – Bayern München

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *