Genieten van de natuurlijke idylle van Baskenland

By | 28 september 2016

Vandaag 14 jaar geleden

De vermaarde ‘Kathedraal’ van San Mamés is eind september 2002 mijn hoofddoel tijdens een paar daagjes Baskenland. Omdat ik toch in de buurt ben pak ik daags voor de hoofdmaaltijd tussen Athletic de Bilbao en Real Mallorca vanzelfsprekend ook de thuiswedstrijd van Athletics beloftenteam tegen Logroñes mee. Als een niet al te zwaar op de maag liggend voorafje.

Omdat Bilbao Athletic, de naam waaronder ‘het filiaal’ door het leven gaat, z’n thuisbeurten niet in Bilbao zelf afwerkt, begeef ik me in de bushbush van Vizcaya. Een gewaagde onderneming met een volop actieve ETA, zo zou men misschien veronderstellen. Maar nee hoor, niets van dat alles. Ik kom niet veel voorvechters van de onafhankelijkheid van de regio tegen. Waar ik me wel over verbaas, is de natuurlijke schoonheid van het heuvelachtige landschap. Het enige waardoor het Baskenland in die periode met zekere regelmaat in het nieuws komt, zijn de bomaanslagen. Een nogal explosief contrast met de haast serene rust die de nabije omgeving van Bilbao kenmerkt. Liefhebbers van lange fietstochten of wandelingen kunnen in dit ongerepte stukje Baskenland ongetwijfeld goed uit de voeten.

Het trainingscomplex van de club bevindt zich in het vijftien kilometer ten oosten van de stad gelegen dorpje Lezama. De Euskotren, zeg maar de Baskische spoorwegmaatschappij, brengt me er vanaf station Atxuri in no time naartoe. Vanaf het kleine dorpsstationnetje zijn de instalaciones deportivas de Santa Maria de Lezama binnen enkele minuten te voet te bereiken. Niet alleen de omgeving is adembenemend, het complex ziet er eveneens gelikt uit. Meerdere biljartlakens liggen er gereed voor het reserveteam en de jeugdelftallen.

Het treffen in Grupo II van de Segunda B wordt afgewerkt op het hoofdveld. Het niveau in de op twee na hoogste speelklasse is aller behoorlijkst. De opponent uit Logroñes heeft vanaf 1987 zelfs acht seizoenen achtereen in de Primera División z’n kunsten vertoond. Geen lullig clubje zodoende. De talrijke supporters die zijn meegekomen uit La Rioja mogen na een 90 minuten durende strijd juichen, want hun favorieten zegevieren met 0-1.

28 september 2002 Bilbao Athletic – CD Logroñes

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *