Celtic Park: vervulling van lang gekoesterde wens

By | 29 september 2016

Vandaag 5 jaar geleden

Een Europa League-potje tussen Celtic – Udinese als afsluiting van een paar daagjes Schotland is niet verkeerd. Je kunt het slechter treffen. Celtic behoort voor mij tot de mooiste voetbalclubs op deze aardkloot. Live een wedstrijd van The Bhoys bijwonen op Celtic Park staat al lang op mijn wensenlijstje, op 29 september 2011 komt het er eindelijk van. Een lang gekoesterde wens gaat in vervulling.

Al tijdens de stadiontour twee dagen eerder ervaar ik hoe bijzonder de meest Ierse en Katholieke club van Glasgow is. Normaal staat er drie kwartier tot een uur uitgeschreven voor de rondleiding, de leden van het groepje waarvan ik deel uitmaak hangen na ruim tweeënhalf uur nog altijd gefascineerd aan de lippen van de gids. Er komt maar geen einde aan de eindeloze rij anekdotes die de man vertelt. De liefde en genegenheid waarmee hij over zijn club praat, druipen er bijkans vanaf. Fantastisch. Met hier en daar een schimpscheutje aan het adres van het ‘geliefde’ Rangers, de Protestantse vijand uit eigen stad, maar wel op beschaafde wijze.

Wim Jansen staat voor onze gids gelijk aan een heilige. Onvergetelijk voor het Katholieke deel van Glasgow hoe de Rotterdammer hun club in het seizoen 1997-1998 naar de 36e landstitel voert. Vooral de manier waarop. Ten koste van de Rangers! Zelden zal het voetbalseizoen in de hoogste Schotse divisie zó’n bloedstollende ontknoping hebben meegemaakt. Op Ibrox hebben de buren het kampioensfeest al voorbereid. Met een negende landstitel op rij kan Glasgow Rangers het door Celtic opgestelde record uit de jaren ’60 en ‘70 evenaren. Zover komt het niet. Op de laatste speeldag op het allerlaatste moment stoten Jansens Celts de gedoodverfde kampioen van de troon. ‘A wow moment’, aldus onze gids, die er 23 jaar later opnieuw emotioneel van wordt.

Hetzelfde geldt voor de wedstrijd tegen Udinese. Dat betreft eveneens ‘a wow moment’. Parkhead zit niet helemaal vol, de sfeer is adembenemend. Eén aanhoudend kippenvelmoment. Depeche Mode geeft de toon aan. I just can’t get enough. Daar is geen woord van gelogen.

29 september 2011 Celtic – Udinese Calcio

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *