Kennismaking met Ost-Friesland en Jantje Vis

By | 4 oktober 2016

Vandaag 8 jaar geleden

Onze doorgaans met veel humor gezegende oosterburen nemen de bewoners van Ost-Friesland niet helemaal serieus. Naar het schijnt ligt in deze oostelijke uithoek van Niedersachsen het IQ van de bevolking wat lager dan in de overige delen van het Duitse rijk. Bewoners van dit wat achtergebleven gebied zijn derhalve van oudsher mikpunt van hoon en spot.

Tal van gerenommeerde Duitse voetbalclubs vergaat evenwel het lachen wanneer zij gedurende het eerste jaar in het bestaan van de Derde Liga op bezoek moeten bij Kickers Emden, dé regionale voetbaltrots van Ost-Friesland. De Kickers zijn het seizoen 2008-2009 sterk begonnen. Na acht speeldagen gelden zij als naaste belager van koploper SC Paderborn. De topper tegen het als derde geklasseerde Fortuna Düsseldorf lijkt mij daarom een mooie gelegenheid voor een nadere kennismaking met de geboorteplaats van cabaretier Otto Waalkes. Tom vergezelt me op deze frisse oktoberdag.

De reis stelt weinig voor. De afstand van Apeldoorn naar Emden bedraagt slechts 230 kilometer. In een vloek en een zucht zit je er. Zwolle, Meppel, Emmen, Meppen, Leer, en je bent er al. Van files hebben automobilisten in deze contreien niet zo gauw last. Omdat we ruimschoots op tijd ter plaatse arriveren, kunnen we ook nog een beetje sightseeën. Alhoewel al te veel sights om te seeën, telt het stadje niet. Emden draagt dan wel als bijnaam ‘Venetië van het Noorden’, ik denk niet dat in Giethoorn iemand wakker hoeft te liggen van de concurrentie. Blikvanger is het standbeeld Jantje Vis in het pittoreske haventje. Voor de goede orde: Jantje is een meisje, een plaatselijk vissersmeisje! Volgens Wikipedia vaart er in de zomermaanden een veerboot over de Eems naar Delfzijl. Om nog maar eens duidelijk te maken in wat voor uithoek we ons bevinden.

Het voetballen geeft de burger in dat vroege najaar van 2008 moed. Zoals verwacht is het druk in het Embdena Stadion. Het bouwvallige stadionnetje puilt uit. Iets meer dan 6000 toeschouwers vullen alle hoeken en gaten. Wie zit, zit goed. Vanaf de overvolle staantribunes is het zicht op het veld allerbelabberdst. De politie is eveneens in groten getale uitgerukt om de massaal meegekomen aanhangers uit Düsseldorf in toom te houden. Dit enigszins overdreven machtsvertoon is nergens voor nodig. Er gebeurt weinig. Zowel naast als op het drassige veld.

De hartverwarmende 1-0 overwinning van de Barenburger Sportverein Kickers is het enige dat de kou en de wind verdringen. Der Höhenflug hällt an. Maar om nou te zeggen dat de Emdenaren compleet uit hun dak gaan, nee, niet echt.

4 oktober 2008 Kickers Emden – Fortuna Düsseldorf

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *