Tussen Berg en Bos: Blind

By | 3 oktober 2016

Aan welke criteria moet een voetballer tegenwoordig voldoen om te worden geselecteerd voor het Nederlands elftal? Voetbalkwaliteiten lijken slechts bijzaak te zijn geworden. Het is een publiek geheim dat iedereen met een Ajax-verleden of -heden een streepje voor heeft bij de huidige bondscoach. Maar waarom Blind dan uitgerekend Memphis oproept als vervanger voor de geblesseerde Steven Berghuis en niét Anwar El Ghazi, is voor iedereen die wél over een goed functionerend zichtvermogen beschikt maar moeilijk te bevatten. Voor de ordinaire voetballiefhebber valt zo langzamerhand geen touw meer vast te knopen aan het selectiebeleid van de bondscoach.

Is er sprake van een nieuwe trend? Niét goed genoeg bevonden voor een basisplaats bij hun club, maar wél goed genoeg voor Oranje! Met de zes minuten erbij die hij zondag mocht meedoen tegen Stoke City stond Memphis dit seizoen al welgeteld 94 minuten binnen de lijnen voor zijn werkgever Manchester United: 1 minuut tegen Bournemouth, 27 minuten tegen Feyenoord, 5 minuten tegen Watford en liefst 55 minuten voor de League Cup tegen het altijd lastige Northampton Town. Rechtvaardigt zo weinig speeltijd een uitverkiezing voor het Nederlands elftal? Goed, een bijkomend voordeel van dit geringe aantal speelminuten is natuurlijk wel dat de voormalige PSV’er zich goed uitgerust in het Oranjetrainingskamp meldt. Aan zijn fitheid hoeft daarom niemand te twijfelen. Aan zijn vorm daarentegen des te meer.

Juist spelers in vorm lijken me nou niet geheel onbelangrijk met het oog op de aanstaande WK-kwalificatiewedstrijden tegen Wit-Rusland en Frankrijk. Om vrijdagavond in De Kuip de Wit-Russen te verslaan zal al een hele klus worden. Aan de loodzware krachtmeting met de Fransen durf ik nog helemaal niet te denken. De voetballes die een volkomen onmachtig Oranje eind maart in de Arena kreeg, staat elke liefhebber ongetwijfeld nog helder op het netvlies geprint. Portugal is afgelopen zomer dan wel Europees kampioen geworden, bij de Fransen staat op tien plaatsen in het elftal een betere voetballer. Moet Jordy Clasie Paul Pogba afstoppen? Onbegrijpelijk dat Blind niet de voorkeur geeft aan Abdelhak Nouri. Dat mag gerust een trendbreuk genoemd worden. Het grote Ajax-talent is nóg kleiner…

Een bondscoach die voor zulke belangrijke duels lichtgewichten als Veltman, Karsdorp, Kongolo, Willems, Clasie, Narsingh, Promes en Siem de Jong oproept, roept de ellende ook wel over zichzelf af. Zelfs de nieuwe reservekeeper van Barcelona blijft voor de bondscoach een zekerheidje. Maakt niet uit dat Cillessen in Camp Nou enkel de bank warm houdt. Hebben ‘we’ echt geen betere keepers en voetballers meer? Spelers die wél met zekere regelmaat hun wedstrijdjes meedraaien in Europese topcompetities. Spelers die weten wat er bij komt kijken op topniveau. Spelers met het benodigde ritme in de benen.

Ik weet het, het is maar voetbal. Voor het geval ‘we’ in 2018 ontbreken op het WK in Rusland, dan schaadt dat wereldwijd hooguit het toch al niet al te beste imago van Nederland. Er zijn belangrijkere zaken dan de belangrijkste bijzaak in het leven. Het valt in het niet bij het vooruitzicht om nog vier jaar te moeten zuchten onder het juk van Rutte. Óf bij de onzalige gedachte – het meest rampzalige scenario voor de wereldvrede – aan Donald Trump in het Witte Huis. En alsof de wereld nog niet gebukt gaat onder meer dan genoeg ellende, is ook Sinterklaas met alle bijbehorende bijverschijnselen weer in aantocht .

Het lijkt zo langzamerhand wel of iedereen blind is geworden.

© RK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *