Helse toer in een huurauto naar Porto

By | 17 oktober 2016

Vandaag 26 jaar geleden

Met Ronald, de Kleef, Heinrich en Hans maak ik 26 jaar geleden een ‘wereldreis’ naar Portugal. Op het moment dat we bij de NBBS aan de Hofstraat onze reis boeken, gaan we er vanuit dat Lissabon de plaats van handeling zal zijn voor Oranje’s EK-kwalificatiewedstrijd. Helaas wordt het duel verplaatst naar Porto, 300 kilometer noordelijker gelegen. Het stuurt ons reisschema grondig in de war. In plaats van enkele onbekommerde dagen in Lisboa, waar we ons op hebben ingesteld, staat ons een bij nader inzien pittig reisje naar het noorden van het land te wachten.

Pittig wordt het zeer zeker. De infrastructuur in Portugal laat meer dan een kwart eeuw geleden het nodige te wensen over. Snelwegen zoals we die in Nederland of Duitsland kennen, verkeren anno 1990 op het westelijk deel van het Iberisch schiereiland in de ontwikkelingsfase. Portugezen zijn aangewezen op langzame wegen. Met veel hobbels en gaten. Om in onze huurauto vanuit de hoofdstad in Porto te komen wordt daarom een hel(s)e toer.

Het is dubbel afzien aangezien ik te kampen heb met de vervelende naweeën van een nacht in allerlei obscure kroegen in de betere buurten van Lisboa. Iets dat ik gegeten of gedronken heb, zit me behoorlijk dwars. Ik heb me zelden zo beroerd gevoeld. Als we na aankomst in Porto een kijkje gaan nemen bij het stadion van Boavista, keert mijn maag zich om en voel ik me ineens een stuk opgeluchter…

In het sfeerloze estadio Das Antas verliest Nederland de eerste kwalificatiewedstrijd op weg naar het EK in Zweden met 1-0. De betonbak, de toenmalige thuishaven van FC Porto, zit nog niet half vol. Wij worden met enkele tientallen medelanders ergens hoog op de tweede ring weggestopt. Onoverdekt. De Portugese politie kwakt elke Nederlander daar neer, gasten van de KNVB en hoogwaardigheidsbekleders inbegrepen. Gerrit Braks, voormalig minister van Landbouw, behoort ook tot de gelukkigen

Het is de wedstrijd waarbij Marco van Basten na afloop in de catacomben zijn cipier Veloso een tand uit de mond slaat. Afgezien van dat Heinrichs z’n portemonnee gerold wordt, hebben wij geen last van opdringerige Portugezen. Ook de terugreis naar Lisboa verloopt zonder ongelukken.

17 oktober 1990 Portugal – Nederland

I was there…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *