Opa haalt eindelijk zijn fiets terug uit München

By | 19 oktober 2016

Vandaag 28 jaar geleden

Iets minder dan vier maanden na het veroveren van de Europese titel keert het Nederlands elftal terug naar München. West-Duitsland is er bij de onderlinge WK-kwalificatiewedstrijd op gebrand revanche te nemen voor de uitschakeling in de halve finale op het EK. In het kielzog van het legendarische duo Thannhauser en Pfeiffer – het Oost-Nederlandse antwoord op Barend en Van Dorp en Vermeegen en Spaan – strijk ik in de Beierse hoofdstad neer. Het wordt een dolle boel. Opa krijgt na al die jaren eindelijk zijn fiets terug…

Aan de sportieve kant van het verhaal hoef ik weinig woorden vuil te maken. De titanenstrijd in het Olympiastadion valt bitter tegen. Met enig fortuin houdt de Europameister de Vize-Weltmeister van 1986 op 0-0. Met Oranje als morele winnaar. Het behaalde punt koesteren en gauw terug naar huis.

Het ‘randgebeuren’ is beduidend interessanter. Met Oost-Nederlands toonaangevende voetbaljournalisten kom ik in de aanloop naar de wedstrijd op persconferenties van zowel het Nederlands elftal als de Mannschaft terecht. Ik denk niet dat ik ooit dichter bij Lothar Matthäus in de buurt zal komen als destijds in Rottach-Egern aan de Tegernsee, waar de Duitsers zijn gehuisvest. Ook zie ik mezelf de avond na de wedstrijd op tv terug in Achter het Nieuws, het actualiteitenprogramma van de VARA. Felix Meurders interviewt de Duitse voorstopper Jürgen Kohler over zijn hernieuwde kennismaking met Marco van Basten. Drie keer raden wie er met de neus bovenop staat! Wethouder Hekking doet het me niet na.

Het is maar goed dat er geen beelden bestaan van de fietstocht die ik bij het krieken van de dag met een fervent supporter van Borussia Dortmund maak over de brede boulevards van de Münchense binnenstad. Ik kan 28 jaar na dato denk ik wel opbiechten hoe we volgens aloud Duits gebruik een Fahrrad hebben gevorderd om na de derde helft terug te keren in ons hotel. Ik ga er voor de goede orde maar vanuit dat de zaak inmiddels wel verjaard is. Noem het kwajongenswerk. Bovendien hebben we het geleende rijwiel na de gedane diensten netjes ergens gestald. Na enig speurwerk had de rechtmatige eigenaar zijn fiets best terug kunnen vinden…

19 oktober 1988 West-Duitsland – Nederland

I was there…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *