Fans Ajax en Feyenoord blijven lief voor elkaar

By | 1 november 2016

Vandaag 29 jaar geleden

Klasse sloopt kracht kopt Voetbal International in zijn uitgave van 7 november 1987 boven het verslag van de zes dagen eerder in de Meer gespeelde Klassieker. De afgetekende 3-1 overwinning van Ajax op aartsrivaal Feyenoord lijkt in de dagen na ‘de bom’ slechts bijzaak. Het Nederlandse voetbal ligt wereldwijd onder het vergrootglas nadat een halve gare uit Oss bij Oranjes EK-kwalificatieduel in de Kuip tegen Cyprus een tennisbal gevuld met het kruit van 100 strijkers in het Cypriotische strafschopgebied gooit. Die klap dreunt in de begindagen van november overal na.

Grootste winstpunt van de clash tussen 020 en 010, zoals het bij de huidige generatie bekendstaat, is daarom vooral dat de harde supporterskernen van beide grootmachten elkaar eens niet naar het leven staan.

Ajax tegen Feyenoord mét supporters van de tegenpartij. En dan nog wel in het oude Ajaxstadion aan de Amsterdamse Middenweg. Ook dat kennen veel hedendaagse voetballiefhebbers slechts van horen en zeggen. In the old days kan het. Die overdekte parkeergarage moet anno 1987 nog gebouwd worden. Al blijft het hoe dan ook opmerkelijk dat voor de topper op de twaalfde speeldag van de Eredivisie in het seizoen 1987-1988 niet wordt uitgeweken naar het Olympisch Stadion, zoals meestal gebeurt. Bijna even verrot en vervallen, maar wel met het dubbele van de capaciteit dan in de Watergraafsmeer.

Ik behoor tot de slechts 21.000 toeschouwers die de kraker zonder glans (©VI) ter plekke meebeleven. Meer zitten (en staan) er op de bewuste zondagmiddag niet in de Meer.

1 november 1987 Ajax – Feyenoord

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *