Gezellig avondje naast echtgenote van linksback

By | 6 november 2016

Vandaag 2 jaar geleden

Bliksembezoek aan Portugal. Drie Europacupwedstrijden in drie dagen. Na aankomst in Lissabon op dinsdag naar Benfica – AS Monaco en woensdag naar Sporting – Schalke 04. Met als afsluiter op de donderdagavond voor de terugvlucht uit Porto: Rio Ave tegen Steaua Boekarest. Zo zie je nog eens wat en zo kom je nog eens ergens.

Het kost weliswaar enige moeite om vanuit de Portugese hoofdstad in het noorden van het land te komen, maar met de trein is het prima te doen. Aan de Comboios de Portugal, de Portugese spoorwegen, kan de NS een voorbeeld nemen. De reis van Lisboa Santa Apólonia naar Porto-Campanha neemt weliswaar meer dan drie uur in beslag, voor 24,30 euro levert de Intercity me keurig zonder vertraging op de plek van bestemming af.

Na aankomst in Porto kan ik meteen met de tram verder naar Vila do Conde. Grappig en enigszins verwarrend is dat de trams rijden onder de naam Metro do Porto. Veel onder de grond wordt er evenwel nauwelijks gereden op het bijna 30 kilometer lange traject naar de home town van de Rio Ave Futebol Clube. Vanaf de aankomsthalte zijn de lichtmasten van het stadion al zichtbaar. Het stadion is heel toepasselijk het Estádio do Rio Ave Futebol Clube genaamd. Eenvoudig, zonder veel poespas.

Het uit de achttiende eeuw stammende Aqueduto de Santa Clara trekt ter plaatse de meeste aandacht. De hoge pilaren banen zich een weg door het hele stadje. Naar verluidt bevinden zich ook populaire stranden rondom Vila do Conde. Maar het is nou niet bepaald strandweer. Ik kom niet in de juiste periode van het jaar. Op het moment dat de donkere hemel de eerste regendruppels laat vallen, bevind ik me gelukkig al droog en wel in het pension waar ik overnacht. Een korte siësta na een lange trein-/tramreis gaat er best in. Ik pas me doorgaans makkelijk aan de gebruiken van een land aan.

De aftrap staat gepland om 20:05 uur lokale tijd. De duisternis is al ingevallen, maar het is gelukkig gestopt met regenen. Voor de zekerheid koop ik toch maar een overdekte zitplaats. Een kaartje voor de Bancada Coberta op de ietwat vervallen hoofdtribune kost weliswaar 25 euro, het zorgt wel voor beschutting tegen de nattigheid en de harde wind. Roemeense supporters, van wie er zeker 300 naar het noorden van Portugal zijn afgereisd, krijgen op de onoverdekte tribune aan de overzijde de volle laag. Het stadion beschikt trouwens maar over twee tribunes. De delen achter beide doelen liggen open.

Vila do Conde loopt niet bepaald massaal uit voor het duel in de groepsfase van de Europa League. Iets meer dan 3.000 mensen trotseren weer en wind. Degenen die er op deze onstuimige herfstavond wél zitten, maken er het beste van. Ik vermaak me prima. Het is best gezellig naast de echtgenote van linksback Tiago Pinto en haar vriendin… De allereerste overwinning op Europees podium glipt de thuisclub te nauwer nood uit de vingers. In de slotminuut scoort Steaua de 2-2 gelijkmaker.

6 november 2014 Rio Ave FC – Steaua Boekarest

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *