Marco van Basten verheft scoren tot kunst

By | 9 november 2016

Vandaag 30 jaar geleden

De afgelopen vier decennia heb ik bij bijna 4500 voetbalwedstrijden in binnen- en buitenland op de tribune gezeten ofwel langs de lijn gestaan. Het aantal doelpunten waarvan ik gedurende die reeks live getuige ben geweest overstijgt misschien wel de 10.000. Ik durf niet te zeggen hoeveel het er in totaal zijn geweest. Misschien ga ik het optelsommetje ooit nog weleens maken.

Er zit een aantal goals bij dat ik van m’n levensdagen niet meer vergeet. Die blijven voor eeuwig en altijd op het netvlies geprint staan. Zoals de hakbal – op aangeven van Jerry Cooke – van Willy Carbo voor FC Twente tegen Go Ahead Eagles in 1984. Of de verwoestende uithaal van René van der Gijp een jaar later namens PSV tegen AZ. De magistrale volley van Marco van Basten in de EK-finale van 1988 hoort uiteraard ook in het rijtje thuis. Al zal de beslissende 2-1 in de halve finale in Hamburg tegen de Duitsers gevoelsmatig door geen enkele andere goal ooit meer overtroffen worden. Onmogelijk.

Als ik toch een nummer 1 moet kiezen, zal het niemand verbazen dat dat eveneens een kunststukje van Van Basten betreft. Er kan er maar een baas boven baas zijn. Het gebeurt vandaag precies 30 jaar geleden: ‘San Marco’s’ fabuleuze omhaal in de Meer tegen FC Den Bosch. Van voor de Reynoldstribune zwiept Jan Wouters met rechts de bal voor de pot. In het strafschopgebied hangt Europa’s topscorer in de lucht en transporteert het leer rugwaarts achter de aan de grond genagelde Jan van Grinsven in de rechter bovenhoek. Drie Bossche verdedigers staan erbij en kijken ernaar. Fallrückzieher. Bicycle-kick. Op het hoogste punt stuurt Van Basten de bal met de rechter schoen richting kruising . Een absoluut hoogtepunt uit de geschiedenis van het betaalde voetbal in Nederland.

Ik sta er bijna met de neus bovenop. Op Vak P, aan de stadszijde. Onvergetelijk. Van Basten verheft scoren tot kunst. Mooier, sierlijker en acrobatischer kan niemand ze maken (en raken).

9 november 1986 Ajax – FC Den Bosch

I was there…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *