Legende Jan van Beveren zweeft in het luchtledige

By | 2 december 2016

Vandaag 37 jaar geleden

Al vanaf het seizoen 1978-1979 mis ik nauwelijks een thuiswedstrijd van Go Ahead Eagles. Ze verkopen destijds van die scheurkaarten voor de jongensrang aan de Vetkampstraat. Vijf wedstrijden voor 12,50 gulden. Wie het een beetje slim aanpakt, vouwt het strookje dat er af moet dubbel en probeert de heren bij de kaartcontrole wijs te maken dat hij het er zelf al afgescheurd heeft. Ongelooflijk, hoe vaak de dienstdoende suppoosten erin trappen. Op die manier maak ik veel vaker van de kaart gebruik en heb ik aan twee kaarten genoeg voor een heel seizoen. Eenmaal binnen, is het hek bij de IJsseltribune vervolgens de enige sta-in-de-weg naar de overkant, naar de B-Side.

In het seizoen 1979-1980 heb ik voor het eerst écht een seizoenkaart. 100 gulden voor zeventien thuiswedstrijden. Overdekt staan. Tussen de meest fanatieke supporters. Reuzespannend als dertienjarig boefje. Elk thuisduel is een belevenis op zich. Met de thuiswedstrijd tegen PSV als de meest gedenkwaardige van dat seizoen. Een jaar eerder hebben de Eindhovenaren de UEFA Cup gewonnen. Met Ernie Brandts en Willy en René van de Kerkhof brengt coach Thijs Libregts zelfs drie WK-finalisten mee naar Deventer. Willy van der Kuijlen, de meest trefzekere Eredivisievoetballer ooit, en Jan van Beveren zijn er ook nog bij. Voorwaar geen misselijk elftal.

Het voorziet de 2-1 overwinning van Go Ahead Eagles van extra glans. De weergaloze uithaal waarmee Cees van Kooten Nederlands beste keeper aller tijden passeert, is er eentje om in te lijsten. Het gebeurt vlak voor de B-Side. Op de rand van de zestien meter draait Ceessie met z’n dikke kont weg van z’n tegenstander en hij jaagt de bal strak in de linker bovenhoek. Geen keeper die sierlijker kan zweven als Van Beveren. Maar er is geen houden aan. Van Kooten laat de legendarische doelman in het luchtledige ‘vliegen’.

Ondanks dat het al zó lang geleden is, zie ik het zo weer gebeuren. In gedachten kan ik de film zo opnieuw afspelen. Onvergetelijk.

2 december 1979 Go Ahead Eagles – PSV

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *