Jong Oranje overleeft de hel van Ali Sami Yen

By | 15 december 2016

Vandaag 24 jaar geleden

Een van mijn mooiste Nederlands elftal-reisjes maak ik in december 1992 naar het mierennest genaamd Istanbul. Met de Kleef beleef ik er een onvergetelijke week. Alleen het hotel al. Alles tiptop voor elkaar. Hotel Carlton. Ik vergeet het nooit meer. Picobello geregeld door Kees, Karin en Reina van de NBBS aan de Hofstraat!

De Aya Sophia. Het Topkapi paleis. De grote bazaar. Per boot de Bospurus over. En dan die taxichauffeurs. Het zou mij niks verbazen wanneer Max Verstappen Turkse voorouders heeft… Wie zich ooit een keer enkele honderden meters in een taxi achteruit en tegen het verkeer in door Istanbul heeft laten vervoeren, zal begrijpen waarom. We staan doodsangsten uit, maar stappen weer heelhuids uit de gammele bolide.

En dan de döner kebabzaak vlak bij ons hotel waar we elke avond onze magen vullen. Ik heb zelden zo lekker gegeten en zelden zulke aardige mensen ontmoet. Communiceren gebeurt met handen en voeten, maar de gastvrijheid is onovertroffen. Alleen dat Roemeense, Russische en Bulgaarse vlees, dat de baas met z’n grote witte koksmuts ons steevast als toetje aanbiedt, daar bedanken we vriendelijk doch beleefd voor. Je weet immers maar nooit welke vreemde ziektes je kunt oplopen…

Als aperitief voor het ‘grote’ Nederlands elftal kunnen we een dag eerder wel jong Oranje in actie zien tegen de Turkse leeftijdgenoten. Aldus wagen we op dinsdagmiddag andermaal ons leven door in een taxi te stappen. De rit gaat naar het Ali Sami Yen Stadi, in 1992 nog de thuishaven van Galatasaray. In de rij hoeven we niet te staan. Wanneer een groep straatjochies in de gaten krijgt dat wij uit Nederland komen, moet iedereen bij de kassa aan de kant.

De Nederlandse beloften slepen een verdienstelijk gelijkspel uit het vuur in de beruchte hel van Ali Sami Yen, dat vanwege het vroege aanvangstijdstip slechts matig bezet is. Het betekent het eerste punt voor het elftal van bondcoach Rinus Israel. Het eindigt 1-1. Edgar Davids scoort voor Jong Oranje. Met Toine Rorije komt er zowaar een speler van Go Ahead Eagles binnen de lijnen.

15 december 1992 Turkij o21 – Jong Oranje

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *