Troosteloos verjaarspartijtje voor 100-jarige KNVB

By | 20 december 2016

Vandaag 27 jaar geleden

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de KNVB speelt het Nederlands elftal een jubileumwedstrijd. Brazilië is uitgenodigd als gast. Mooie tegenstander. Mooi affiche, zou je denken: de regerend Europees kampioen tegen de regerend kampioen van Zuid-Amerika en – op dat moment – drievoudig wereldkampioen. Zoiets kunnen we aan de KNVB wel overlaten…

Nou, niet dus. Een echt voetbalfeest wordt het niet. Het verjaardagspartijtje van de bond speelt zich af in een troosteloze ambiance in een halfvolle Kuip. Terwijl de Brazilianen op volle oorlogssterkte aantreden, laten de Nederlandse vedetten het stuk voor stuk afweten. Van de ‘sterren’ is enkel Ronald Koeman één helft van de partij. Van het elftal dat anderhalf jaar eerder in München Europees kampioen is geworden, doen verder Hans van Breukelen, Berrie van Aerle, Adri van Tiggelen en Jan Wouters mee. Maar geen Gullit (geblesseerd), geen Van Basten en geen Rijkaard. Het kost bondscoach Thijs Libregts de grootst mogelijke moeite een representatief elftal op de been te brengen. Vanuit Apeldoorns zicht betekent dit het Oranjedebuut van Edward Sturing (Vitesse) en Frank Berghuis (Volendam). Rob Reekers, Martin Laamers, Juul Ellerman, Bart Latuheru en John van Loen hullen zich voor de bijzondere gelegenheid eveneens in het oranje.

Dat dit samengeraapte zooitje weinig kans maakt tegen een elftal met o.a. Jorginho, Branco, Alemão, Dunga, Careca, Romario en Bebeto wekt weinig verwondering. Al vinden de Brazilianen het na Careca’s 0-1 kort na rust wel best. Voor de Zuid-Amerikaanse vedetten geldt het ‘galaduel’ als een verplicht nummer. De heren zijn vijf dagen voor Kerstmis niet naar Rotterdam gekomen om er een wervelende show van te maken.

20 december 1989 Nederland – Brazilië

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *