Op visite bij ’s werelds beste volleybalcoach

By | 3 januari 2017

Vandaag 19 jaar geleden

Alvorens ik begin 1998 na een verblijf van drie weken in Havana terugkeer naar Nederland, krijg ik de gelegenheid een afsluitend bezoek te brengen aan Eugenio George. Dankzij de succesvolle bondscoach van het Cubaanse vrouwenvolleybalteam en – vooral – zijn vrouw Graciela mag ik in de tweede helft van de jaren ’90 persoonlijk kennis maken met bijna de complete Cubaanse sportelite.

De contacten ontstaan op het Apeldoornse Dynamotoernooi, waar de Cubaanse nationale teams jarenlang tot de stamgasten behoren. Van het een komt het ander. Voordat ik er goed en wel erg in heb sta ik zelf in het Cerro Pelado, het nationale trainingscentrum in Boyeros, live trainingen van de Morenas del Caribe te aanschouwen.

Eugenio George Lafita, zoals zijn volledige naam luidt, staat aan de basis van het beste vrouwenvolleybalteam dat de wereld ooit gekend heeft. De beminnelijke coach uit Bayamo wordt niet voor niets gekozen tot beste volleybaltrainer van de twintigste eeuw. Als Padre fundador del voleibol Cubano wordt hij op Google bestempeld. Tegen het geweld van Mireya Luis, Magaly Carvajal, Regla Torres, Regla Bell c.s. kan aan het einde van de vorige eeuw geen enkel land op. Drie achtervolgende Olympische titels (1992, 1996, 2000) vormen het blinkende bewijs van de Cubaanse suprematie.

Eugenio George overlijdt op 31 mei 2014 op 81-jarige leeftijd.

3 januari 1998 Ciudad Habana

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *