Dick Advocaat met AZ onderuit in Adelaarshorst

By | 8 februari 2017

Vandaag 3 jaar geleden

Ondanks dat hij maar een klein kereltje is, mogen we Dick Advocaat toch wel één van onze grootste voetbaltrainers van de afgelopen drie decennia noemen. Ik heb Dickie zelfs nog in zijn nadagen als voetballer meebeleefd. Driftig. Afgezakte kousjes. Nog geen haartransplantatie…

Weinig Nederlandse trainers kunnen een indrukwekkender curriculum vitae overleggen dan de kleine generaal uit Den Haag. In september 2017 viert Advocaat z’n 70e verjaardag. Wie het op zo’n leeftijd aandurft  op de vulkaan Fenerbahçe op de trainersbank plaats te nemen moet wel een échte voetballiefhebber zijn. Al zullen de verdiensten uiteraard meewegen. Maar voor het geld zal hij het wel niet meer hoeven doen. Ik ga er tenminste vanuit dat hij niet zo krap bij kas zit dat hij aan de Bosporus z’n pensioen moet aanvullen.

In het seizoen 2013-2014 is Dick Advocaat voor het laatst – zo mogen we gevoegelijk aannemen, al weet je het met de nestor van het vaderlandse trainersgilde maar nooit – te bewonderen geweest bij Go Ahead Eagles. Halverwege de eerste competitiehelft van dat voetbaljaar zet AZ trainer Gertjan Verbeek op straat. Wie volgt hem op? Juist ja, Dick Advocaat. Zo komt hij op 8 februari 2014 met de Alkmaarders op bezoek in De Adelaarshorst.

Voor aanvang van de wedstrijd staat hij nog goedgeluimd langs het veld met Jan en alleman te babbelen. Na afloop zal het humeur wel iets bedrukter zijn geweest. Go Ahead Eagles blijft AZ verrassend met 2-1 de baas. Zoals het een groot trainer betaamt, kan Advocaat zelfs na al die jaren moeilijk tegen zijn verlies. Waarschijnlijk houdt hij het dankzij die mentaliteit ook zo lang vol aan de top.

8 februari 2014 Deventer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *