Altijd carnaval in de schaduw van de Kölner Dom

By | 14 februari 2017

Vandaag 8 jaar geleden

Niet verder vertellen aan Jürgen Schefczyk, maar ik heb 1.FC Köln altijd al wel een mooie club gevonden. Een kleurrijke club vooral. In andere Bundesligastadions zingen ze niet voor niets: Ihr seid nur ein Karnavalsverein! In de Bondsrepubliek kent  der Kölsche Klüngel z’n gelijke niet. Het is altijd carnaval in de schaduw van de Dom. Kölle alaaf!

Ik loop al zo lang mee dat ik me zelfs de laatste landstitel van der FC goed voor de geest kan halen. Het is al een tijdje geleden, 1978 om precies te zijn. Onder aanvoering van de weergaloze Heinz Flohe verovert de Geissbock-club dat jaar zelfs de double. De échte Hennes staat in dat successeizoen nog als trainer voor de groep. De legendarische Hennes Weisweiler. Juist in die periode ontstaat mijn fascinatie voor de Duitse Bundesliga. Zaterdagavond even na zessen. Die Sportschau! Vaste prik.

Als ik me langs Gelsenkirchen over de A2 verder in oostelijke richting begeef, ligt tussen Castrop-Rauxel en Holzwickede zo’n stad waar ik het liefst met een zo groot mogelijke boog omheen rijd. Zo’n nare smaak krijg ik van Köln absoluut niet. Ik vind het altijd een feest om de Rijn af te zakken. Van alle steden in een straal van zo’n 200 kilometer rondom Apeldoorn behoort Köln tot de allermooiste. Een beetje dom, dat wel. En dan dat Eau de Cologne… Dat geeft er een geheel eigen geur aan. Maar het hoort er bij, zo zal ik maar zeggen.

Om voetballen te gaan kijken bestaan er eveneens vervelendere plaatsen. Dat na het verwijderen van die lelijke sintelbaan die Bude in Köln-Müngersdorf is omgetoverd tot een écht en onvervalst voetbalstadion, komt de sfeer duidelijk ten goede. Op de tribunes van het Rheinenergie-Stadion kunnen 50.000 Kölsche Junges heerlijk fummele

14 februari 2009 Köln

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *