Topvoetbal op slechts drie uur rijden van huis

By | 15 februari 2017

Vandaag 4 jaar geleden

Hele hordes voetballiefhebbers reizen week in week uit naar Engeland, Duitsland of Spanje om zich onder te dompelen in football, Fussball of futbol van een andere orde dan bij ons. Het aantal Nederlanders dat met hetzelfde doel uitwijkt naar Frankrijk, valt te verwaarlozen. Op de een of andere manier geniet de Franse Ligue 1 toch minder aanzien dan de Premier League, de Bundesliga of de Primera División. Best vreemd eigenlijk.

Afstanden vormen geen onoverkomelijke belemmering. Zeker niet voor wie in het noorden van Frankrijk eens een wedstrijdje wil meepikken. Vanuit Apeldoorn doe je er met auto ruim drie uur over om in Lille of Lens te komen, de twee meest voor de hand liggende bestemmingen. Eventjes het gas intrappen, en je zit ook zo in Parijs.

Lille Olympique Sporting Club, in de volksmond beter bekend als le LOSC, heb ik zelfs al in drie verschillende stadions z’n thuiswedstrijden zien afwerken. Van het vlakbij het centrum van Lille gelegen Stade Grimonprez Jooris verhuist de club in 2004 naar Villeneuve-d’Asq. In het Stadium Lille Metropole groeit de jonge Eden Hazard op, alvorens Chelsea hem wegkaapt. Na acht jaar volgt de verhuizing naar het Grand Stade, het tegenwoordige Stade Pierre Mauroy. Een moderne voetbaltempel die meer dan 50.000 toeschouwers van alle denkbare gemakken voorziet.

In het eerste seizoen van de ingebruikname zie ik le LOSC er in actie tegen Stade Rennais. Op een frisse vrijdagavond blijven Salomon Kalou en zijn ploegmakkers de gasten uit Bretagne met 2-0 de baas. Met de dan nog relatief onbekende Dimitri Payet als een van de doelpuntenmakers.

15 februari 2013 Villeneuve-d’Asq

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *