Tussen Berg en Bos: Werkgelegenheid

By | 9 maart 2017

Ook zo genoten van die Johnnie Heitinga? De voormalige verdediger van het Nederlands elftal geeft echt nieuwe dimensies aan het analyseren van KNVB-bekerduels en Champions League-toppers. Na Johnnie’s deskundige uitleg over flankvoorzetten kijk ik toch heel anders tegen zulke wedstrijden aan. Ik heb met klapperende oren én tanden zitten luisteren naar de mening van de meester. De Commissaris van de Koning in Drenthe moest het veld ruimen, omdat hij zijn schoonzus aan een baantje had geholpen. Nou, in zo’n geval verdient degene die het Nederland heeft aangedaan om de sympathieke oud-Ajacied op de buis te brengen op z’n minst drie keer levenslang.

Een poosje geleden beklaagde de arme voetbalpensionado zich over dat hij de broekriem tegenwoordig wat strakker moet aanhalen. Sinds hij zijn sloffen aan de wilgen heeft gehangen, kan hij het zich niet langer veroorloven zichzelf en zijn gezin per privéjet naar hun vakantieadres te laten verplaatsen. Die schnabbels bij Veronica en Ziggo, waar hij dankzij bevriende relaties mag cashen, leveren blijkbaar niet genoeg op. Tsja, wat moet je er van zeggen? Je kunt je hooguit afvragen op welke planeet zo iemand de afgelopen jaren heeft geleefd. Het erge is dat ze zichzelf nog serieus nemen ook. Waarom neemt niet iemand van zijn zogenaamde vrienden Johnnie tegen zichzelf in bescherming? Échte vrienden doen zoiets!

Ik verbaas me er trouwens over dat de werkgelegenheid in de verkiezingscampagnes van de diverse politieke praatclubjes nauwelijks een item is. Zodra de jongeheer Rutte in een tv-debat uitkraamt dat het zo goed gaat, moeten alle alarmbellen toch zeker bij iedereen afgaan. Behoren zóveel positieve geluiden al niet op voorhand tot wantrouwen te stemmen? Hij gaat doodleuk verder met wat hij altijd al heeft gedaan. Onze gebrilde held lult gewoon iedereen onder tafel en blijft een heel volk om de tuin leiden. En dan nóg zijn hele hordes Nederlanders zo dom om er voor te zorgen dat we de komende vier jaar opnieuw opgescheept zullen zitten met dit leugenachtige heerschap. Moet hij nóg meer schade aanrichten? Is het onderhand niet meer dan genoeg geweest?

In tegenstelling tot die gluiperd van Rutte lijkt me Johnnie Heitinga helemaal geen beroerde gozer. Hoe ver Johnnie het met zijn beperkte voetbalkwaliteiten geschopt heeft, daar hoort iedereen zijn petje voor af te nemen. Diepe bewondering is daarvoor op z’n plaats. In zijn vakgebied, ofwel in het eigen strafschopgebied, gold Johnnie lange tijd tot de beteren van Nederland. Wie 87 interlands speelt en contracten scoort bij Atletico Madrid, Everton, Fulham en Hertha BSC moet toch wel iets kunnen. Maar dat zo iemand na zijn voetballoopbaan uitgerekend iets gaat doen waar hij géén talent voor heeft, laat toch wel zien hoe het werkt in onze maatschappij. Ons kent ons, hè…

Het goedgebekte van onze geliefde premier heeft Johnnie niet. Noch de gladde tong van die oprechte meneer Pechtold. En dan druk ik het netjes uit. Wanneer Johnnie net zo glad van de tongriem gesneden zou zijn als Mark of Alexander, zou zijn kostje gekocht zijn. In zo’n denkbeeldig geval hoeft Johnnie zich nooit geen zorgen meer te maken dat hij zich ooit hoeft te verlagen om met Ryanair of  EasyJet te moeten vliegen. Dan hij zou hij maar zo directeur kunnen worden bij een club van het kaliber als Paris Saint-Germain. Of misschien zelfs wel Commissaris van de Koning! In ons opportunistische wereldje moet je nergens gek van opkijken.

Om ergens carrière te maken hoef je niks te kunnen. Dit soort lieden vormt het levende bewijs. Wie over de juiste connecties beschikt, schopt het het verst. Al die politieke mooipraters zijn juist de ergsten van allemaal. Van zulk geteisem hoeft niemand iets te verwachten. In geen enkele bedrijfstak loopt onbetrouwbaarder volk rond dan in de politiek. Zelf handelaren in tweedehands auto’s beschikken over betere reputaties. De broek zakt me spontaan af bij al die gebakken lucht die de dames en heren momenteel in hun verkiezingscampagnes proberen te verkopen. De bomen groeien tot in de hemel. Ja, ja. Hou alsjeblieft op zeg. Kunnen ze dat geld niet zinvoller besteden dan het zo maar op de straat te gooien?

In Nederland wonen anno 2017 allerlei groepen die elkaar niet begrijpen, en er ook nauwelijks moeite voor doen om elkaar te wíllen begrijpen. Hoe splijtzwammen als de PVV en DENK wortel schieten, daar zou die zogenaamde gevestigde politieke orde eens ernstig bij zichzelf over te rade moeten gaan. Hoe komt het toch dat de Nederlandse samenleving opgescheept zit met allerlei volksmenners en opruiers die een slaatje slaan uit de onvrede van de gewone man en vrouw? Maar nee, hoor. Ze hebben allemaal hun eigen gelijk, ze weten alles beter en preken alleen maar voor eigen parochie. Stuk voor stuk kwaken ze maar over verbinden, terwijl ze juist het tegenovergestelde bereiken. Door toedoen van de Rutte’s, Pechtolds, Bruma’s, Asschers, Klavertjes en hoe ze ook allemaal mogen heten, groeien Nederlanders en medelanders steeds verder uit elkaar.

Kosten noch moeite wordt gespaard om iedere zogenaamde zwakkere in onze samenleving aan een baantje te helpen. Nou goed dan, met uitzondering misschien van schoonzussen van Commissarissen van de Koning… Maar in zo’n fantastisch land kan het toch zeker niet zo moeilijk zijn om geschikte vervangers te vinden voor Mark Rutte. Of Johnnie Heitinga.

Slechter kan iemand het onmogelijk doen.

© RK

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *