Welsh rugby-icoon op voetstuk in winkelcentrum

By | 14 maart 2017

Vandaag 10 jaar geleden

Vandaag de dag brengt Gareth Bale sportminnend Wales in vervoering. Of de turbo van Real Madrid in Cardiff en omstreken ooit in de schaduw mag staan van een andere Gareth, valt nog maar te bezien. De Welshmen blijven bovenal verslingerd aan rugby. Een halve finaleplaats op een EK voetbal verandert daar waarschijnlijk weinig aan.

Aan de status van de nationale rugbyhelden valt niet te tornen. Van alle draken die Wales op het rugbyveld in vuur en vlam zetten, behoort Gareth Edwards tot de beroemdste. Misschien zelfs wel de áller beroemdste. In de jaren ’80 noemen experts de scrum half van Cardiff RFC de beste rugbyer die tot op dat moment op aarde heeft rondgelopen. The Prince, zoals zijn bijnaam luidt, is in elk geval met afstand de meest prominente inwoner ooit van Gwaun-Cae-Gurwen, zijn geboortedorp.

Toppers van zulk kaliber staan in hun vaderland op een voetstuk, letterlijk en figuurlijk. Zo ook Sir Gareth Owen Edwards CBE. Al steekt de plaats waarop men de nationale held boven alles en iedereen heeft verheven, op het eerste gezicht wel een beetje schril af tegen de standing van zo’n grootheid: het St David’s shopping centre in de binnenstad van Caerdydd.

14 maart 2007 Cardiff

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *