Het inwendige réglement als leidraad in Wallonië

By | 13 maart 2017

Vandaag 13 jaar geleden

In Franstalig België, la Belgique voor de goede verstaander, zijn de Babylonische spraakverwarringen doorgaans aan de orde van de dag. Nederlands begrijpen ze er meestal alleen op momenten dat er iets afgerekend moet worden…

De joie de vivre vertaalt zich anders niet in de grauwheid van de Waalse steden. Ik denk niet dat ik ooit in La Louvière verzeild zou zijn geraakt wanneer er niet toevallig gevoetbald werd. Prachtige stad, maar niet heus. Naar toeristische trekpleisters is het tevergeefs zoeken. Sights om te see’en vind je er niet. Tristesse op elke straathoek. Hobbelige straatjes. Met piepkleine arbeidershuisjes die in een willekeurige Engelse stad niet zouden misstaan.

Dertien jaar geleden wordt in het plaatselijke stade du Tivoli voetbal nog op eerste klasse-niveau gevoetbald. Liefhebbers ter plaatse kunnen zich in de eigen achtertuin vergapen aan Anderlecht, Club Brugge en Standard. Het voorgaande seizoen is de Beker van België zowaar ten prooi gevallen aan les Loupes (de Wolven).

Om de thuiswedstrijden van de Royale Association Athletique Louveroise, zoals de lokale voetbaltrots voluit heet, ordentelijk te laten verlopen, dient elke toeschouwer het reglement van inwendige orde strikt na te leven. Het Nederlands op het paneau informatique is voor enige verbetering vatbaar, maar een goed verstaander heeft aan een half woord genoeg.

13 maart 2004 La Louvière

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *