Dom als blikvanger tijdens tijdreis door Erfurt

By | 27 maart 2017

Vandaag 7 jaar geleden

Er zijn soms van die steden die verrassen en verbazen. Erfurt is zo’n stad waar ik met weinig verwachtingen naartoe ga om het plaatselijke Rot Weiss tegen het altijd SV Sandhausen te zien kicken. Een rondgang door de stad blijkt op z’n beurt ook best de moeite waard. Het vergaat me eigenlijk wel vaker zo tijdens uitstapjes naar de voormalige DDR. Achter een IJzeren Gordijn en een Muur hebben Erich Honecker en consorten meer dan vier decennia lang heel wat moois voor de buitenwereld verborgen gehouden.

Lopende over de Juri-Gagarin-Ring naar de Erfurter Altstadt maak je een soort tijdreis. In de buitenwijken torenen hoge blokkendozen in Oostblokstijl boven alles uit. Een kilometertje of twee verder stap je in het historische centrum bij wijze van spreken zo de Middeleeuwen in. De opgestapelde monotonie uit het naoorlogse boeren- en arbeidersparadijs contrasteert behoorlijk met fraaie Romaanse en Gotische overblijfselen uit meer welvarande periodes die de stad kende. Een fascinerend samenraapsel van een bewogen geschiedenis. Met de plaatselijke Dom als meest in het oog springende bezienswaardigheid.

Thüringen heeft meer smakelijks in huis dan alleen Bratwurst uit eigen keuken.

27 maart 2010 Erfurt

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *