Verhoogde staat van paraatheid op Duitse platteland

By | 18 mei 2017

Vandaag 3 jaar geleden

Hoe het er vlak over de grens aan toegaat, is menig Nederlander vaak een raadsel. Veel van die kwakers hebben overal wel een mening over, terwijl ze totaal geen benul hebben waar ze over praten.

Zelf durf ik wel te beweren dat ik in Duitsland behoorlijk de weg weet. Maar ondanks dat ik de Bondsrepubliek in de loop der jaren van noord tot zuid en van oost tot west behoorlijk heb doorkruist, kom ook ik niet al te ver van huis nog weleens voor verrassingen te staan. Dat bij een mij weinig aansprekend voetbalwedstrijdje in het Emsland bijkans de noodtoestand wordt uitgeroepen, wekt de nodige verbazing.

Ik weet niet wat ik meemaak wanneer ik vlakbij het Marschweg-Stadion de auto parkeer. Het lijkt wel oorlog. Ik krijg het idee dat alle politieagenten uit de wijde omgeving zijn opgetrommeld om de derby tussen VfB Oldenburg en SV Meppen in goede banen te leiden. Het is dat Tom me er op attent heeft gemaakt, anders zou ik er waarschijnlijk niet zo gauw verzeild zijn geraakt. Ik kijk mijn ogen uit van zoveel machtsvertoon. Ze zijn met groot materieel uitgerukt. Alle ME-bussen uit de regio staan op strategische plekken opgesteld. Er lijkt wel meer politie op de been dan publiek.

We gaan nota bene kijken bij een potje in de Regionalliga op het platteland van Niedersachsen. Alles en iedereen verkeert in verhoogde staat van paraatheid bij een confrontatie tussen twee ogenschijnlijke grijze muizen uit twee al even kleurloze provinciesteden. Oldenburg is qua inwonertal te vergelijken met Apeldoorn. In het een negentigtal kilometer zuidoostelijk gelegen Meppen wonen ongeveer evenveel mensen als in Epe.

De onderlinge rivaliteit maakt heel wat los. Rondom het stadion zijn bijna talloze lantaarnpalen, muren en schuttingen volgeplakt met stickers met de tekst Scheiss SV Meppen. De inheemse bevolking heeft er wel werk van gemaakt.

Zo maak je nog eens wat mee op een zonnige zondagmiddag in mei.

18 mei 2014 Oldenburg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *