Schalke 04 vier minuten en 38 seconden kampioen

By | 19 mei 2017

Vandaag 16 jaar geleden

De verwoestende inslag van de kopbal van Georges Grün in 1985. De bom bij Nederland – Cyprus in oktober 1987. Wat voor impact dat heeft gehad, heb ik ooit van nabij mee mogen maken.

Qua dramatiek bestaat er voor mij slechts één moment dat die momenten overtreft. Wat zestien jaar geleden in Gelsenkirchen gebeurt, hadden Alfred Hitchcock en Rainer Werner Fassbinder samen niet kunnen bedenken…

Na de nederlaag bij VfB Stuttgart een week eerder gaat Schalke 04 de laatste speeldag van het seizoen 2000-2001 in met drie punten achterstand op Bayern München. Huub Stevens en zijn mannen lijken in het zich van de finish te zijn gestrand. Lijken… Want tijdens de allerlaatste wedstrijd in het Parkstadion lijkt zich na Schalke’s 5-3 overwinning op SpVgg Unterhaching alsnog een wonder te voltrekken.

In de slotfase komt HSV in Hamburg op voorsprong tegen Bayern München. Op basis van het doelsaldo betekent dat dat Schalke voor het eerst sinds 1958 Deutscher Meister is! Zodra het nieuws uit Noord-Duitsland doorkomt, verandert het Parkstadion in één groot gekkenhuis. Er is geen houden meer aan. Honderden supporters bestormen het veld. In no time vult het gras zich met één deinende en feestende mensenmassa.

Ze juichen te vroeg. De wedstrijd in Hamburg blijkt nog niet afgelopen. Op schermen in het stadion zien meer dan 70.000 mensen het misgaan. Vrije trap voor Bayern. Diep in de blessuretijd. Andersson schiet raak. De gelijkmaker. De schaal gaat naar de Rekordmeister uit Bayern!

Vier minuten en 38 seconden heeft Schalke zich kampioen mogen wanen. In Gelsenkirchen storten werelden in. Ongeloof. Verbijstering. Tranen van vreugde veranderen in tranen van verdriet.

Staand op mijn vaste plekje in Block 11 van de Südkurve leg ik het horror-moment met zo’n wegwerpcameraatje op de foto vast. Zestien jaar later zou ik willen dat ik dat hele moment kon weggooien. Hoe al die mensen naar dat scherm kijken hoe het onheil zich voltrekt. Eén beeld zegt vaak meer dan duizend woorden.

19 mei 2001 Gelsenkirchen

2 gedachten over “Schalke 04 vier minuten en 38 seconden kampioen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *