Tussen Berg en Bos: Uniform

By | 23 mei 2017

Waar een klein land al niet groot in kan zijn. Van Kooten en De Bie wonden er al in het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw geen doekjes om. In hun creaties van F. Jacobse en Tedje van Es, vrije jongens van de Tegenpartij (‘Geen gezeik, iedereen rijk!) wisten de heren al haarfijn uit de doeken te doen hoezeer ‘we’ in Nederland wereldkampioen vierkante millimeter zeiken zijn. Hoofddoekjes bij de politie waren destijds niet aan de orde. Nederlands was destijds een normaal, kleinburgerlijk landje waarin die pet ons allemaal paste. Heerlijke, onbekommerde tijden waren dat.

Menig bijgoochem in Amsterdam denkt daar anders over. Wat een ophef toch weer. Hebben al die lokale politici en betweters aan het IJ niets zinvollers te doen dan hun kostbare tijd en het kostbare geld van de belastingbetaler te verspillen aan muggenziften en mierenneuken. Laat ze zich gaan concentreren op de aanstaande huldiging van Ajax, zou ik zeggen. Want voor het geval dat Peter Bosz en zijn mannen de finale van de Europa League winnen, moet iedereen die vindt dat hij ertoe doet natuurlijk wel vooraan op het podium staan. Als er wat gewonnen wordt, is dat vast en zeker hún verdienste…

Voordat ik verder afdwaal, het gaat in dit geval om het uniform. Het woord zegt het al? Ú-ní-fórm. Zoek het maar op. Volgens Van Dale betekent uniform ‘gelijke kleding, bv van militairen’. En als bijvoeglijk naamwoord ‘gelijkvormig’. Dat is toch duidelijk? Daar kan toch geen enkel misverstand over bestaan? Daar hoeft toch niemand over te debatteren? Daar is toch geen woord Arabisch bij? Evenals de vaststelling dat zwarte piet niet geel, groen of blauw is, valt op uniforme dienstkleding weinig aan te merken. Je trekt het aan óf je laat het uit. Duidelijk. Punt.

Maar ja, Van Dale heeft anno 2017 in Nederland blijkbaar geen enkele betekenis meer. Zeker nu Fatima Elatik weer uit de mottenballen tevoorschijn is gekomen. Tijdje niks van gehoord bij ons op het platteland. Tijdje stil geweest. Tijd low profile gehouden. Alle agenten van het hoofdstedelijke korps worden nota bene met of zonder hoofddoek voor een habbekrats de straat op gestuurd. Op elke straathoek wordt op veiligheid bezuinigd. De Amsterdamse korpsleiding huurt zonder blikken of blozen de PvdA-diva voor schandalige bedragen (naar verluidt 12.000 euro per maand!) in om nikszeggend advies te geven.

Wanneer valt het doek eens voor dit soort schaamteloze profiteurs? Wanneer schoppen ze dit soort beroepsdeclaranten voor eens en voor altijd op straat? Al die verongelijkte schreeuwers die altijd wat te mekkeren hebben, kunnen zich beter eens om dit soort misstanden bekommeren. Ons zogenaamde establishment slaat zo langzamerhand helemaal door. Niet te hopen dat ze collega’s in de provincie op verkeerde ideeën gaan brengen. Je moet er toch niet aan denken dat gemeentebestuurders bij ons in leefbaar Nederland ook zulke belachelijke trekjes gaan vertonen. Zo’n wethouder Kruithof heeft in Apeldorp al meer dan genoeg schade aangericht.

Want waar gaat het uiteindelijk nou helemaal om? We moeten in dit land bijzaken niet constant met hoofdzaken verwarren! Het maakt toch zeker helemaal geen drol uit of een politieagent wit, zwart, groen of voor mijn part paars van kleur is. Of zij/hij nou het christendom, de islam, het boeddhisme  of voodoopraktijken aanhangt, moet zij/hij verder zelf weten. Uiteindelijk telt maar één ding: dat ze hun werk naar behoren verrichten. Dáár draait het om, dat is het enige dat telt. Dáár worden ze voor aangenomen bij de politie. Of niet soms? En wanneer ze liever modeshows willen lopen, kunnen ze beter een ander beroep kiezen.

© RK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *