Azerbeidzjaans feestje in gemeentelijk sportpark

By | 7 juli 2017

Achter de bal aan (34): Differdange (Luxemburg)

6 juli 2017

Niemand associeert Luxemburg met voetballen. Toch is het hoogst opmerkelijk dat binnen een straal van ruim 20 kilometer zich liefst vier clubs kwalificeerden voor de voorrondes van de Europese bekertoernooien. Behalve in Differdange – in zowel Oberkorn (FC Deifferdeng 03) als Niederkorn (Progres) – worden ook in Esch-sur-Alzette (Fola) en Dudelange (F91) verwoede pogingen ondernomen de voetbalsport in het Groothertogdom internationaal wat meer op de kaart te zetten.

Voetballiefhebbers UIT DE REGIO komen in de zomer van 2017 volop aan hun trekken. Als ze willen kunnen sportievelingen de thuisduels van hun vier Luxemburgse vertegenwoordigers zelfs op de fiets afgaan. Met de auto hoeft overigens niet per definitie een pretje te zijn. In elk geval niet op de avond waarop FC Deifferding 03 en het Azerbeidzjaanse FK Zira – wie kent het niet? – elkaar bestrijden. Vanuit Foetz bedraagt de afstand naar het Stade Municipal a Differdange hooguit twaalf kilometer. Bij vertrek geeft de teller liefst 37 graden aan! Nadat ik in de ochtenduren ben wezen groundhoppen in de buurt heeft mijn Focus inderdaad enkele uurtjes in de schaduw van mijn hotel gestaan… Toch houd je met dit soort tropische ongein in Letzebuerg absoluut geen rekening. Wát een hitte. Klef. Smerig gewoon. Meevaller is dat het met de avondspitsdrukte op de A4 naar Esch-sur-Alzette in elk geval niet de spuigaten uitloopt.

Voor wat het waard is maakt een blik omhoog duidelijk dat verandering in aantocht is. Een uurtje voor de aftrap van de returnwedstrijd tussen FC Deifferding 03 en de Azerbeidzjanen drijft er een enorm schip met zure appelen in het Luxemburgse luchtruim. De donkere wolken boven Oberkorn beloven weinig goeds. Het zou de thuisploeg overigens helemaal niet slecht uitkomen. In figuurlijke zin welteverstaan. Voor de Differdangers moet het juist gaan stormen. Het is het beproefde recept om de 2-0 nederlaag uit de heenwedstrijd ongedaan te maken en alsnog door te stoten naar de tweede voorronde van de Europa League.

Voor het geval de zondvloed losbarst zit ik in elk geval droog. Het gemeentelijk sportstadion van Differdange beschikt immers over de meest luxueuze tribune van Luxemburg. Mooier zelfs nog dan die van Quick Boys, Rijnsburgse Boys, Spakenburg of de Vogels. Iedereen zit hoog en droog. Alles ziet er keurig uit. Nieuw. Netjes. Onberispelijk. In de kantine herinneren vaantjes aan eerdere Europese deelnames. Zoals het tweeluik tegen FC Utrecht uit 2013. Om aan te geven waar FC Deifferding 03 toe in staat is als het zich kwaad maakt. In de Domstad wil niemand daar nog aan herinnerd worden. Een van de grootste blamages uit de geschiedenis van het Nederlandse clubvoetbal. Andere Nederlandse clubs zullen die uitschakeling van FC Utrecht niet gauw meer overtreffen.

Bij de Azerbeidzjanen valt het grote aantal spelers met een  donkere huidskleur op. Oliedollars, hè. Voor de juiste bedragen laat menig Afrikaans voetballer zich overhalen om naar de Kaukasus te verhuizen. In het elftal van Zira lopen er een paar bij die als uitsmijter bij een willekeurige horecagelegenheid niet zouden misstaan. Met zulke knapen kan iemand beter geen ruzie krijgen. En – niet geheel onbelangrijk – ze kunnen best aardig een bal raken. Hun tegenstanders trouwens ook…

Het aan de Kaspische Zee gelegen Zirya, zoals de thuisbasis de FK Zira heet, ligt al gauw zo’n 4500 kilometer van Differdange verwijderd. Desondanks wordt de ploeg vergezeld door een dertigtal die hard-supporters. Ik neem niet aan dat ze met de bus gekomen zijn… In de hoek van de tribune zijn ze hoe dan ook nadrukkelijk aanwezig. De blauwroodgroene vlag met de halve maan wappert vol trots. Een voorzanger geeft de toon aan.

De 22 acteurs lijken niet gebukt te gaan onder de warmte en de hinderlijke mugjes die het op de aanwezigen in het gemeentelijk sportpark hebben gemunt. Ze strijden voor wat ze waard zijn. Het scoreverloop maakt het duel spannend. Na de vlotte 1-0 krijgen de Luxemburgers meerdere kansen om de achterstand uit de eerste wedstrijd gelijk te trekken. Een oude voetbalwijsheid treedt weer eens in werking. Wie zelf z’n kansen niet benut, loopt vroeg of laat in het mes. Aldus geschiedt in de tweede helft. De aanhangers uit Azerbeidzjan gaan compleet uit hun dak op de tribune. In de tweede voorronde wacht het Roemeense Astra Giurgiu.

Schrale troost voor de ruim 1500 Deifferding-supporters: het blijft droog. Het noodweer barst pas rond middernacht in volle hevigheid los.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *