Varsseveld loopt uit voor Johan Cruijffs Barça

By | 25 juli 2017

Vandaag 29 jaar geleden

Tegenwoordig vliegen clubs van het kaliber FC Barcelona in hun seizoensvoorbereiding naar Amerika of Azië om te cashen. Op een miljoentje meer of minder wordt daarbij niet gekeken. Bijna drie decennia geleden slaat Barça zomers z’n tenten op in Nederland. Niemand kijkt in die dagen vreemd op wanneer Johan Cruijff met een peuk tussen de vingers geklemd ergens langs een veld in Varsseveld op een houten bank plaatsneemt. Pure nostalgie.

Cruijff strijkt 29 jaar geleden met z’n complete hofhouding in het Achterhoekse geboortedorp van Guus Hiddink neer. In een voor de Catalaanse begrippen betrekkelijke rust kunnen de Blaugranas zich opladen voor een inspannend jaar in La Liga. De hele regio loopt uit om mee te maken hoe de amateurs van SC Varsseveld hun rol als kanonnenvoer met verve vervullen.

Alle toenmalige Barça-sterren zijn meegekomen. Van Alexanco tot keeper Zubizarreta. Zelfs de oude sloper ‘Tarzan’ Migueli maakt dan nog deel uit van de Barcelona-selectie. De vedetten lopen vrij rond op sportpark Oberink. De hordes handtekeningenjagers zetten niet tevergeefs de jacht in. Ze kunnen de beroemde voetballers van dichtbij bewonderen.

Naar verluidt zoekt een enkele Barcelona-speler zelf tijdens het bewuste trainingskamp ook gretig toenadering tot de inheemse bevolking. Aanvoerder Alexanco raakt in opspraak wegens ongewenste intimiteiten met een kamermeisje op Papendal. Moet je nagaan wat een impact het anno 2017 zou hebben wanneer pak ‘m beet Mascherano of Busquets zich vergrijpt aan het personeel van het spelershotel. Het internet zou ontploffen!

In 1988 gaat de storm verdacht gauw liggen. De verkrachtingszaak in het Arnhemse sportcentrum houdt de gemoederen slechts enkele dagen bezig. De vermeende dader verdwijnt niet achter slot en grendel. De nasleep van deze nogal delicate zaak zal wel binnenskamers zijn afgehandeld. Klassiek doofpotgevalletje…

25 juli 1988 Varsseveld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *