Terug in de tijd in Portugals geboorteplaats

By | 19 augustus 2017

Vandaag 5 jaar geleden

Met trein van Vigo naar Porto betekent in meerdere opzichten een reis terug in de tijd. Allereerst kun je er bij het passeren van de grens tussen Galicië en Noord-Portugal de klok op gelijk zetten dat er sprake is van een uur tijdsverschil. In Guimarães, mijn eindbestemming, beland ik zowaar op historische bodem.

De ruim 50 kilometer ten noordoosten van Porto gelegen stad geldt als de bakermat van het huidige Portugal. De woorden Aqui nasceu Portugal op een stadsmuur spreken boekdelen. De geboorteplaats van een nieuwe natie. Met een schilderachtig historisch stadscentrum. Werelderfgoed.

De alledaagse realiteit van 19 augustus 2012 bestaat nochtans uit de stammenstrijd tussen de lokale voetbaltrots Vitoria Sport Clube en de hoofdstedelijke grootmacht Sporting CP. Het gaat er vurig aan toe in het bijzonder sfeervolle Estadio D. Afonso Henriques. Pyrotechnik van het meer vlammende soort. Ik raak de tel kwijt bij de hoeveelheid afgestoken fakkels op de tribunes. Doelpunten blijven uit, toch gebeurt er van alles. Het Portugese temperament is even fel gebleven als op die historische dag in het jaar 1109 waarop Conde Dom Henrique de Borgonha de Portugese onafhankelijkheid uitroept.

19 augustus 2012 Guimarães

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *