Met de auto van Frederikshavn naar Frederikstad

By | 22 september 2017

Vandaag 25 jaar geleden

Ik wil niet zeggen dat vroeger alles beter was. Anders was het wel. Leuker ook. En met zekerheid avontuurlijker. Gewoon op de bonnefooi met de auto (en veerboot) naar Noorwegen gaan zie ik mezelf tegenwoordig niet zo gauw meer doen.

Exact een kwart eeuw geleden reis ik met Ronald en De Kleef het Nederlands elftal achterna naar de Noorse hoofdstad Oslo. Eerst 900 kilometer naar Frederikshavn, in de uiterste noordoostpunt van Denemarken. Vandaar met de ferry naar Göteborg. En dan langs de Zweedse westkust verder noordwaarts.

Dat we op dinsdag uitgerekend in Frederikstad, 210 kilometer ten noorden van Göteborg, een tussenstop inlasten en een overnachtingsplaats zoeken, is weloverwogen. Daags voor het WK-kwalificatieduel tussen het ‘grote’ Oranje en de betonvoetballers van bondscoach Egil ‘Drillo’ Olsen stuitJong Oranje in de plaatselijke arena van Frederikstad op de Noorse leeftijdsgenoten. Met onder anderen Marc Overmars en Edgar Davids in de basis verliest het door ‘IJzeren’ Rinus Israel gecoachte beloftenelftal met 1-0. Ik kan vol trots melden dat wij toch mooi tot de liefst 1.150 toeschouwers (ruim geschat getuige de foto) behoren die dit onvervalste voetbalwonder live meemaken.

Uitgeslapen en wel gaat de reis de volgende ochtend verder voor de laatste 90 kilometer naar Oslo.

22 september 1992 Frederikstad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *