Tussen Berg en Bos: Rapport #857706527714988

By | 25 september 2017

In de genderneutrale heilstaat van Witte de With en Kim-il-Rutte moet tegenwoordig niemand meer ergens gek van opkijken. Onze jammer- en zeurcultuur bereikt steeds nieuwe dimensies. Gewoon doen wordt al gauw te gek gevonden door verongelijkte medemensen. Het verwijderen door Facebook vorige week van een filmpje dat ik maakte bij de voetbalwedstrijd Schalke 04 – Bayern München geeft daarentegen wel ernstig te denken. Tamelijk bizar. Het wordt inderdaad steeds gekker.

Mijn ‘overtreding’ bestond ‘m daarin dat ik een dertien seconden durend videootje plaatste van de penalty waarmee de videoscheidsrechter de Rekordmeister uit de Beierse hoofdstad indirect aan de overwinning hielp. Opgenomen vanaf de tweede ring, van grote hoogte. Zoals het merendeel van mijn filmpjes nogal wazig van kwaliteit. Ik ben me van geen kwaad bewust. Ik beledig niemand. Ik maak niemand belachelijk. Kortom, ik zou niet weten wat ik verkeerd heb gedaan. Wat is er in vredesnaam mis mee?

Waar ik me het meeste over verbaas, is de boodschap die Facebook stuurde als argument voor mijn in hun ogen niet toelaatbare handelswijze. En daarbij nog dreigen ook.

Het bericht luidt als volgt:

Ter referentie: deze inhoud is verwijderd vanwege rapport #857706527714988. Als je inhoud blijft plaatsen die in strijd is met of een schending vormt van de rechten van anderen of op een andere manier de wet overtreedt, kun je permanent worden geblokkeerd van het plaatsen van inhoud op Facebook of kan je account permanent worden uitgeschakeld. Herzie alles wat je op Facebook hebt geplaatst en verwijder resterende inhoud die mogelijk rechten schendt van je account om ervoor te zorgen dat je account actief blijft. Je kunt meer informatie hierover vinden op onze helppagina over intellectueel eigendom.

Het zal allemaal wel. Van dreigementen raak ik niet zo onder de indruk. Dat soort geblaat heeft eerder een averechtse werking. Ter referentie: ik heb momenteel 237 videofragmentjes op mijn Facebookaccount geparkeerd. Een groot aantal daarvan is gemaakt bij wedstrijden van Schalke. Dat is nou eenmaal mijn favoriete voetbalclub. Zou die persoonlijke voorkeur de goedkeuring van de Facebookcensuur kunnen verdragen? Strafschoppen vindt men er ook in meerdere variaties terug. Moet ik die nou soms voor straf gaan verwijderen? Om het maar niet te hebben over de overige voetbalgerelateerde items. Kan ik die laten staan? Is dat in strijd met de wet? Schend ik daarmee de rechten van anderen?

De tranen springen me echt spontaan in de broek bij zoveel onbenulligheid. Kafka zou verrukt opveren uit z’n graf. Wat nou intellectueel eigendom! Wie verzint zoiets. Wie heeft in vredesnaam het recht om het eigendom te claimen van een slecht filmpje dat ík zei de gek maak? Wel erg krom. Om over het intellectuele gehalte maar te zwijgen. De afdeling censuur van Facebook kan zich beter druk gaan maken om ernstigere vergrijpen. Al die vuilspuiterij die iedereen van links en rechts om de oren geslingerd krijgt is nou niet bepaald een visitekaartje voor Facebook.

Ik wil ook wel werken op de afdeling censuur van Facebook. Hele dagen met volstrekte willekeur allerlei berichtjes en filmpjes verwijderen. Geweldige baan lijkt me dat. Om aan het voortbestaan van de mensheid op zo’n nuttige manier een bijdrage te kunnen leveren moet wel een voldaan gevoel geven.

Dit soort praktijken bewijst maar weer dat Noord-Korea dichterbij ligt dan we met z’n allen denken.

© RK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *