Optreden Oranje is 3 euro voor ticket niet waard

By | 8 oktober 2017

Achter de bal aan (39/3): Borisov

7 oktober 2017

Iedereen kan veel van de KNVB en de Supportersclub Oranje zeggen, het vervoer tussen Minsk en Borisov is keurig geregeld. De bijna 300 Nederlanders – supporters kan ik de meesten niet noemen – die de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Wit-Rusland en het Nederlands elftal ter plekke, worden dankzij de bond kosteloos naar de bijna 80 kilometer van de Wit-Russische hoofdstad gelegen Borisov Arena gebracht. Na afloop gaat het onder politie-escorte en blauw zwaailicht terug. Complimenten zijn in deze op z’n plaats. Ook voor de Wit-Russische politie die argeloze automobilisten zonder pardon naar de kant van de weg dirigeert om de Oranje-fans vrije doortocht te verlenen.

Rond half 7 staan de bussen klaar bij een van de plaatselijke vestigingen van de Hilton Hotelgroep. Een half uurtje later zet de kleine colonne zicht in beweging. Vijf luxe touringcars zijn door Ons Oranje gehuurd voor het transport. Borisov ligt dermate ver van de geciviliseerde wereld dat het voor Nederlandse bezoekers nagenoeg onmogelijk is om er op eigen gelegenheid naartoe te reizen. Bovendien is het aanvangstijdstip van 21.45 uur lokale tijd nogal ongelukkig gekozen. Vandaar het gebaar van de KNVB richting de trouwe volgers van Oranje. Klasse!

Jammergenoeg kan dat van het voetbal van de nationale ploeg al geruime tijd niet meer gezegd worden. Wit-Rusland in het algemeen en Minsk in het bijzonder zijn een visite alleszins waard, zo heb ik ervaren. Jammer dat het voetballen van het Nederlands elftal daarentegen steeds meer een vervelende bijkomstigheid wordt. Een nogal hinderlijke onderbreking van een leuk buitenlands tripje. Nou heeft het merendeel van de als kaas, wortel of Sinterklaas uitgedoste Oranjefan sowieso niet al te veel met de voetbalsport. Oranje-interlands in den vreemde vormen meer een dekmantel voor een paar gezellige dagen in een willekeurige buitenlandse stad. Voor die alom geprezen échte Oranjefans staan de locatie van het Oranjecafé of zo’n beregezellige mars naar een stadion voorop. Zo krijgt elk knakenelftal de supporters die het verdient!

Afgaande op de (wan)prestatie die het zooitje ongeregeld onder leiding van het duo Advocaat-Gullit levert, zou het desondanks een mooi gebaar zijn om het geld dat de Oranje carnavalsvierders hebben gespendeerd aan toegangskaarten te restitueren. Ware het niet dat de prijs van de tickets voor het duel in de matig gevulde Borisov Arena omgerekend slechts 3 euro bedraagt. Geloof het of niet, maar het is echt zo: 3 euro. En zelfs dat is het optreden van het huidige Nederlands elftal nog niet waard. Wat een armoedig elftal. Ondanks de 3-1 zege raakt kwalificatie voor de WK-eindronde in Rusland volgend jaar opnieuw verder uit zicht.

Zweden wint verdacht makkelijk met 8-0 van Luxemburg. Hierdoor moet het krachte- en machteloze Oranje de Scandinaviërs dinsdagavond in de afsluitende kwalificatiewedstrijd in die parkeergarage in Amsterdam Zuid-Oost met zeven doelpunten verschil verslaan om als nummer twee van de groep aanspraak te mogen maken op een play-off plaats. In de huidige, erbarmelijke staat waarin de nummer van het WK van 2014 verkeert lijkt dit een al bij voorbaat kansloze missie.

Ik denk dat ik me volgende week maar officieel kandidaat ga stellen om Dick Advocaat op te volgen als bondscoach. Zelfs zonder trainerslicentie kan ik het onmogelijk slechter doen dan Dikkie en zijn voorganger. Zo moeilijk kan het toch zeker niet zijn om elf voetballers bij elkaar te zoeken die beter harmoniëren dan Blind junior en consorten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *