Teletoeters als toegift op zware nacht in Lisboa

By | 17 oktober 2017

Vandaag 27 jaar geleden

Voetballen tegen Portugezen is zoals bekend geen onverdeeld pretje. Tegenwoordig kost het het Nederlands elftal al de grootst mogelijke moeite om elk willekeurig B-, C- of zelfs D-land z’n wil op te leggen. Portugal geldt in Oranjes topjaren al als Angstgegner.

Om aan het begin van de jaren ’90 als supporter af te reizen naar het westelijk deel van het Iberisch schiereiland, blijkt eveneens een enorme beproeving. Het begint al met de speelstad. Boek je nota bene een vliegticket naar Lissabon, verplaatst de Portugese bond de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Nederland ineens naar Porto.

En aangezien de infrastructuur in Portugal pas in de aanloop naar EURO2004 aan de geldende normen van de eenentwintigste eeuw wordt aangepast, is het een hele klus om op de dag van de wedstrijd vanuit de hoofdstad in het noorden te geraken. De snelwegen in het land verkeren 27 jaar geleden nog in de ontwikkelingsfase. Al hobbelend en schuddend meer dan 300 kilometer met vijf man in een huurauto gaat de passagiers niet in de koude kleren zitten.

Bij nader inzien kan ik misschien wel zeggen dat het ook niet zo verstandig is geweest om als warming-up een verkenningstocht door nachtelijk Lisboa te houden. Het is met geen pen te beschrijven hoeveel obscure kroegen zich in één stad bevinden! De naweeën van die zware nacht doen zich op de wedstrijddag gelden.

Tot overmaat van ramp komt daar op de tribunes van het Estadio das Antas, de oude Kuip van FC Porto, als toegift het getoeter van de Teletoeters nog eens overheen.

17 oktober 1990 Porto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *