In Lisboa leeft verleden voort op elke straathoek

By | 2 december 2017

Vandaag 7 jaar geleden

Rond de Champions League-wedstrijd van Schalke 04 bij Benfica verblijf ik een week in Portugal. In totaal zit ik bij in zes voetbalwedstrijden op de tribune. Eigenlijk had dat er nog eentje meer moeten zijn, maar een wedstrijd in Coimbra wordt vanwege het slechte weer afgelast.

Wie denkt dat ik alleen maar stadions heb bezocht, heeft het mis. In Lissabon hang ik ook ouderwets de toerist uit. Er valt immers meer dan genoeg te zien in de Portugese hoofdstad. Een roemrijk verleden leeft op bijna elke straathoek onverstoorbaar verder in het heden.

Trams die we in Nederland enkel uit het Openluchtmuseum kennen, rijden in Lisboa nog gewoon volgens een vaste dienstregeling. Voor wie vanuit de Cidade Baixa, letterlijk vertaald de benedenstad, naar de hoger geleden delen van de historische stad wil, biedt een ritje met zo’n gammel geel gevaarte uitkomst. Het schokken en schudden zit bij de prijs inbegrepen.

Te voet naar het Castelo de São Jorge, één van de voornaamste blikvangers ter plaatse, kan uiteraard ook.  Je moet weliswaar een hele klim op de koop toe nemen, eenmaal boven maakt het fenomenale uitzicht de gedane inspanningen meer dan de moeite waard.

2 december 2010 Lisboa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *