Een vredige middag in de ‘hel’ van Ali Sami Yen

By | 15 december 2017

Vandaag 25 jaar geleden

Aan het begin van de jaren ’90 worden kwalificatie-interlands voor WK’s en EK’s voor de ‘senioren’-teams gekoppeld aan die van de o.23- of o.21-elftallen. Daags voor een WK-kwalificatieduel van het ‘grote’ Oranje in Istanbul kan ik zodoende ook Jong Oranje tegen de Turkse leeftijdgenoten aan het werk zien.

Plaats van handeling is het beroemde en beruchte Alim Sami Yen Stadi. Het oude stadion van Galatasaray geniet een reputatie als ‘hel’ voor de tegenstanders. Op deze dinsdagmiddag 25 jaar geleden valt dat alleszins mee.

Het jeugdige Nederlandse elftal van bondscoach Rinus Israel weerstaat de Turkse furie met verve. Het sleept een verdienstelijke 1-1 weg voor de poorten van de ‘hel’… Edgar Davids scoort de Nederlandse treffer. In de persoon van Toine Rorije is er zelfs een speler van Go Ahead Eagles vertegenwoordigd. In het centrum van de verdediging staan Erwin van der Looi en Ernest Faber, een kwart eeuw later allebei eredivisietrainer.

De Kleef en ondergetekende behoren tot de weinige Nederlandse toeschouwers. We beleven een genoeglijke en vredige middag. Van vijandigheid of wat dan ook is absoluut geen sprake. Verre van dat zelfs. Voorafgaand aan het duel loodst een handjevol Istanbulse straatjochies ons zelfs langs de aanzienlijke rij voor de stadionkassa’s. Als buitenlandse bezoekers krijgen we een voorkeursbehandeling en hoeven we niet achter in de rij aan te sluiten.

15 december 1992 Istanbul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *