Voor 300.000 lira’s op de eerste rang in Istanbul

By | 16 december 2017

Vandaag 25 jaar geleden

Geen enkele keer kom ik de afgelopen kwart eeuw in het bezit van een kaartje voor een voetbalwedstrijd waarvan de prijs meer nullen telt dan mijn ticket voor de WK-kwalificatiekraker Turkije – Nederland in 1992. De prijs van het toegangsbewijs bedraagt liefst 300.000 Turkse lira’s!

Het kost wat zou je zo zeggen, maar voor dat bedrag zit ik wel mooi op de eerste rang. Voor het handjevol Nederlandse supporters dat is afgezakt naar de boorden van de Bosporus hebben de Turkse voetbalbond en de politie gewoon het complete ereterras gereserveerd van het Inönü stadyumu, het stadion van Besiktas.

Hoewel het pas de derde wedstrijd betreft in de kwalificatiereeks voor het WK 1994, zit de druk er bij Oranje al behoorlijk op. Met een nederlaag in Noorwegen en een gelijkspel in de Kuip tegen Polen is de start dramatisch. Om de kansen op de eindronde in de USA te waarborgen, is een overwinning bittere noodzaak. Zonder de geblesseerd afgehaakte Van Basten ploetert Nederland zich in de Istanbulse regen langs Turkije. Door de 3-1 overwinning doet het elftal van bondscoach Dick Advocaat weer helemaal mee. Peter van Vossen, die twee keer scoort, sleurt Oranje er doorheen.

Een foto van De Kleef siert de volgende ochtend de voorpagina van de Milliyet, een Turkse krant. Apeldoorns meest beruchte voetbalfan is te zien naast de Indiaan uit Emmen en enkele andere heren in afzichtelijke oranje outfits. Kranten die zulke coverfoto’s publiceren moeten niet gek staan te kijken wanneer ze vroeg of laat volledig onder controle van lokale machthebbers komen te staan…

16 december 1992 Istanbul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *