Strak in het gelid voor het Cubaanse volkslied

By | 20 december 2017

Vandaag 11 jaar geleden

Ik verlang vaak terug naar de tijden waarin ik het me nog kon veroorloven om in Cuba te overwinteren. Ver weg van die smerige kou. De jaarwisseling bij temperaturen van ruim boven de twintig graden. In T-shirt en korte broek naar het honkballen of voetballen kijken.

Elk bezoek aan het Estadio Pedro Marrero, het nationale voetbalstadion in Havana, is het genieten geblazen. Van de kwaliteit van het voetballen in de hoogste Cubaanse speelklasse moet je je niet te veel voorstellen. Het hele sfeertje eromheen maakt het altijd leuk. Lekker ongedwongen. Voor aanvang staan, zoals bij elk sportevenement in het land, alle toeschouwers strak in het gelid bij het afspelen van het volkslied. ¡Al combate, corred, Bayameses!, Que la patria os contempla orgullosa. Als dan het eerste fluitsignaal klinkt, gaat de beuk erin!

Opmerkelijk vind ik altijd dat veel bezoekers bij sportwedstrijden in Cuba hun fiets meezeulen de tribune op. Diefstal van onbeheerde rijwielen beperkt zich zeker niet alleen tot Nederland…

20 december 2006 Ciudad Habana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *