Het bevrijdende lentegevoel van Praag opsnuiven

By | 24 april 2018

Vandaag 23 jaar geleden

Anno 1995 staat een reisje naar Praag nog enigszins op de rariteitenlijst. Het IJzeren Gordijn tussen West- en Oost-Europa schuift in de eerste helft van dat decennium weliswaar steeds verder open, toch blijft het bijzonder om het bevrijdende lentegevoel op te snuiven in de Tsjechische hoofdstad.

Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het oude centrum van Praag. En dat doe ik dan ook gedurende de vier dagen die ik samen met de Kleef in Praha verblijf ter gelegenheid van de EK-kwalificatiewedstrijd Tsjechië – Nederland. Ik geniet met volle teugen.

Een receptioniste van ons hotel drukt ons wel op het hart op onze tellen te passen. Zeker na het invallen van de duisternis schijnt het op straat nogal gevaarlijk te zijn. Al valt dat bij nader inzien reuze mee. Er gebeurt weinig dat het daglicht niet kan verdragen.

We gaan niet in op verleidelijke aanbiedingen van allerlei aantrekkelijke gelaarsde jongedames in strakke jeans op en rond het Wenceslausplein. Bovendien houden we vriendelijke maar opdringerige zigeuners op voldoende afstand.

Zodoende nemen de kansen om beroofd te worden meteen al flink af.

24 april 1995 Praag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *