Emoties komen los bij rondleiding op Celtic Park

By | 27 september 2018

Vandaag 7 jaar geleden

Sinds ik Celtic aan het begin van de jaren ’80 op toernooien in Rotterdam en Nijmegen live aan het werk heb gezien, roepen de club uit Glasgow en z’n fanatieke supportersschare speciale gevoelens bij mij op.

Tijdens een driedaags oponthoud in Glasgow staat een rondleiding op Celtic Park uiteraard boven aan het programma. Tijdens die stadium tour ervaar ik hoe bijzonder de meest Ierse en Katholieke club van de grootste stad van Schotland is. Normaal staat er drie kwartier tot een uur uitgeschreven voor de rondleiding, de leden van het groepje waarvan ik deel uitmaak hangen na ruim tweeënhalf uur nog altijd gefascineerd aan de lippen van de gids.

Er komt maar geen einde aan de eindeloze rij anekdotes die de man vertelt. De liefde en genegenheid waarmee hij over zijn club praat, druipen er bijkans vanaf. Fantastisch. Met hier en daar een schimpscheutje aan het adres van het ‘geliefde’ Rangers, de Protestantse vijand uit eigen stad. Maar wel op beschaafde wijze.

Wim Jansen staat voor onze gids gelijk aan een heilige. Hoe Jansens Celts op de laatste speeldag van het seizoen 1997-1998 op het allerlaatste moment de gedoodverfde kampioen Rangers van de troon stoten, geldt voor onze gids als een van de mooiste momenten uit de clubgeschiedenis. De goede man wordt 23 jaar later opnieuw emotioneel van dit – wat hij noemt – ‘A wow moment’.

27 september 2011 Glasgow

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *