Eventjes op en neer van Apeldoorn naar Rostock

By | 24 oktober 2018

Vandaag 20 jaar geleden

Eventjes op en neer van Apeldoorn naar Rostock. Twintig jaar geleden ben ik zo gek. Ik reis Schalke 04 door de hele Bundesrepublik achterna. Samen met de Kleef ga ik op 560 kilometer van huis dus ook voor anker aan de Oostzee.

Tegenwoordig blaas je vanaf Lübeck over de Autobahn A20 zo naar de oude Hanzestad. In de eerste jaren na de Wende is Rostock iets moeilijker bereikbaar. Vanaf Lübeck zijn automobilisten in de jaren ’90 aangewezen op een provinciale weg. Maximum snelheid 70 km/uur! Maar op grote stukken gaat het nóg langzamer vooruit. Gevoelsmatig heeft het veel weg van een rit naar het einde van de wereld.

Het heimstarke Hansa geldt anno 1998 op eigen veld als een geduchte opponent voor de gevestigde orde. Het oude Osteestadion is bovendien nogal unheimlich, om maar een mooi Duits woord te gebruiken. De naargeestigheid druipt er vanaf.

Dankzij zonnebankkoning Sascha Wolf – wie herinnert ‘m zich niet! – sleept Schalke op een gure zaterdagmiddag met pijn en moeite een 2-2 gelijkspel weg uit de grootste stad van Mecklenburg-Vorpommern.

De late gelijkmaker maakt de lange terugreis een klein beetje draaglijker.

24 oktober 1998 Rostock

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *