Het hele land door voor 90 minuten voetbal

By | 28 juli 2019

Achter de bal aan (54/4): Plzeň

27 juli 2019

De traditionele grootmachten uit Praag domineren niet langer het Tsjechische voetbal. Sinds een aantal jaren moeten de Sparta’s en Slavia’s vaak genoegen nemen met een rol op het tweede plan. Het bescheiden Viktoria Plzeň heeft in het laatste decennium succesvol een aanval op macht ingezet. Sinds 2010 hebben de voetballers uit de bierstad in West-Bohemen al vijf keer het glas mogen heffen op het binnenhalen van de landstitel.

Om de landskampioen van 2011, 2013, 2015, 2016 en 2018 te zien spelen, heeft nogal wat voeten in de aarde. We moeten er het hele land voor door. Een treinreis van meer dan 400 kilometer vanuit Ostrava. Met overstap in Praag. Even na tienen in de ochtend klinkt het startschot. Met een vertraging van slechts tien minuten bereikt de Euro City omstreeks tien voor twee hoofdstad. Minder dan een half uurtje later gaat de reis al verder westwaarts. Het oponthoud bij aankomst in Plzeň (Duits: Pilsen) bedraagt eveneens minder dan een kwartier. Ik ben benieuwd of ik tijdens deze korte Tour de Czechia nog in een trein plaatsneem die wél op het aangegeven tijdstip het station van bestemming bereikt.

In tegenstelling tot de voorgaande dagen brandt de zon er vandaag niet als een waanzinnige op los. Voor het eerst sinds woensdag staan er wolken aan de hemel. Donkere wolken. Eigenlijk al vanaf het vertrek in Ostrava. Bij aankomst in Plzeň, rond de klok van vieren, heeft het er alle schijn van dat het weleens kan gaan regen. De bewolking beïnvloedt de temperatuur slechts mondjesmaat. Ook in westelijk Bohemen benadert het kwik weer de 30 graden. Of er misschien zelfs wel iets overheen.

Op mij maakt Plzeň desondanks een heel wat zonnigere indruk dan het sjofele Ostrava. Majestueuze gebouwen geven het stadscentrum iets statigs. Ik vind het wel iets weghebben van Wenen. Neem alleen het stationsgebouw. Oud, maar dankzij de koepelvormige dakconstructie getooid met een niet alledaagse allure. Hotel Continental, het overnachtingsadres voor deze gelegenheid, is wel erg sjiek. Indrukwekkend.

De lichtmasten van de Doosan Arena zijn al van verre zichtbaar. Vier dagen nadat het Griekse Olympiakos er in de tweede kwalificatieronde voor de Champions League een punt wegsleepte, neemt de actuele vice-kampioen van Tsjechië het op tegen het nietige MFK Karvina. Tot vandaag was ik mij niet bewust van het bestaan van die club. Bij de bezoekers staat zowaar een landgenoot in de basis: de Nederlandse Angolees Gigli Ndefe, afgelopen seizoen in dienst van RKC Waalwijk.

De sterkste Tsjechische voetbalclub van de afgelopen jaren, is zoals verwacht te sterk voor de opponent uit Karvina. Viktoria kraait ook op de derde speeldag van het nog prille seizoen victorie. De drie punten zitten in de pocket. De thuisploeg kan zichzelf hooguit verwijten dat de score niet hoger uitvalt dan de 3-2 die na 90 minuten op het scorebord prijkt. Een doelpuntenregen blijft echter uit, ondanks een stortvloed aan kansen.

Regenen doet het niettemin stevig. Al tijdens de warming-up barst het los. Van zachtjes regenen begint het langzaam steeds harder te regenen. De plassen op delen van het veld maken het spektakel nóg spetterender dan het toch al is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *