Uitvak biedt uitkomst in ´uitverkocht´ stadion

By | 29 juli 2019

Achter de bal aan (54/5): Praag

28 juli 2019

De dag voor vertrek staat er een heuse ´dubbel´ op het programma. Na terugkomst vanuit Plzeň sluit ik mijn vijfdaagse voetbaltrip door Tsjechië af met twee wedstrijden in de hoofdstad. Ik krijg waar voor mijn geld. Aan spektakel geen gebrek. Met rode kaarten, een ´uitverkocht´ stadion dat niet uitverkocht is én vuurwerk!

Om op tijd te zijn voor de ouverture van deze zondag moeten we al vroeg op pad. Om klokslag acht uur in de ochtend zitten we al in de Intercity van Plzeň hl n naar Praag hl n. De aftrap van duel één van de dag is namelijk al om… 10.15 uur! Hoe verzinnen ze het. Publieksonvriendelijker kan het nauwelijks. We moeten zodoende al voor het ontbijt uitchecken uit ons hotel. Bij vertrek staat er echter keurig een lunchpakketje voor ons klaar. Klasse hotel, dat Hotel Continental. Ook bij de Tsjechische Spoorwegen zijn ze zowaar op dreef. Bij de zesde treinreis van dit vijfdaagse uitstapje maken we dan eindelijk de primeur mee van een trein die zonder vertraging op de plek van bestemming arriveert. Hulde voor České dráhy!

We dumpen onze bagage bij aankomst in een bagagekluis in de stationshal en begeven we ons per tram naar de nabijgelegen eFotbal Arena. Het onderonsje tussen Viktoria Zizkov en FK Baník Sokolov wordt er eentje om niet gauw te vergeten. Het betreft een wedstrijd in de tweede speelronde van de Fortuna Nárdoni Liga, de Tsjechische Keuken Kampioen Divisie. Alleen het stadionnetje is al een attractie op zich. Het is achteloos weggepropt tussen de woonblokken. Voor 100 Kc vinden we een plekje op de oude hoofdtribune, zo’n 3 euro volgens de geldende wisselkoersen.

Ondanks het belachelijk vroege aanvangstijdstip zijn de spelers van beide clubs goed uitgeslapen. Het gaat er vanaf het eerste fluitsignaal stevig aan toe. Gadegeslagen door naar ik schat zo’n twee- of driehonderd diehards laten de acteurs er geen gras over groeien. Hotseknotsbegonia voetbal van het vermakelijkere soort. Een bal onder controle brengen kost de meesten nogal moeite, de heren knallen er wel vol in. Ze gaan behoorlijk fysiek te werk. Niemand die de voet terugtrekt. Mannelijk voetbal. De jochies uit onze eigen KKD kunnen er een voorbeeld aan nemen.

De scheidsrechter doet qua niveau niets onder voor zijn Nederlandse collega’s. Het pedante heerschap dat een en ander in goede banen moet leiden, strooit kwistig met kaarten. Na rust houdt de beste man liefst drie spelers een rode kaart voor, twee van de thuisclub, een uit Sokolov. Je zou dus verwachten dat de bezoekers hun overtalsituatie uitbuiten. Het tegendeel gebeurt. In de blessuretijd buigen de negen Vikorianen uit Zizkov zowaar de 1-1 tussenstand om in een 2-1 zege.

Trainer Hasek, die voortdurend heeft lopen ijsberen voor zijn dug-out, gaat compleet uit zijn dak. Na het laatste fluitsignaal bedanken de trainer en spelers hoogstpersoonlijk al hun supporters. Langs het hele veld worden alle uitgestoken handen stuk voor stuk afgeklapt. Niemand wordt overgeslagen. In processie gaat het richting kleedkamer. Mooi om te zien, zoveel verbondenheid tussen de voetballers en hun fans.

Een vijftal uur later is er bij het Sinobo Stadium aanvankelijk minder grond om opgewekt te reageren. Het geplande bezoek aan de kraker tussen regerend landskampioen Slavia Praha en Sigma Olomouc dreigt pardoes in het water te vallen, terwijl het niet eens regent. Wanneer we bij de kassa een toegangsbewijs willen kopen, geven de kassadames ons te verstaan dat het is uitverkocht. Omdat Slavia na wangedrag van de eigen Ultra’s voor straf een deel van het stadion gesloten moet houden, zijn er minder kaarten in omloop dan gebruikelijk. Alle beschikbare kaarten zijn twee uur voor de aftrap niet meer beschikbaar. Ongelooflijk, maar waar.

Het maakt geen indruk dat ik er een paar ouderwetse oer-Hollandse krachttermen tegenaan gooi. Het interesseert de dames aan de kassa geen ene flikker dat we helemaal uit Nederland komen. Qua klantvriendelijkheid valt er bij Slavia Praag nog wel een inhaalslag te maken. Wat regelen voor de buitenlandse gasten komt niet in de dames op. Ze zijn niet te vermurwen. Sold out is sold out!

Het ziet er naar uit dat de zwarte markt uitkomst moet bieden. We zijn uiteraard niet voor Jan met de korte achternaam gekomen. Ik ben er eigenlijk helemaal niet zo bang voor om de wedstrijd te moeten missen. Ik ga er vanuit dat het in de tijd die rest tot aan de aftrap toch zeker mogelijk moet zijn om ergens nog een ticket op de kop te tikken. We hoeven niet eens lang te zoeken. Sterker nog, we hoeven zelfs niet eens een hogere prijs neer te tellen dan het gangbare tarief. Na eerst in het grote winkelcentrum tegenover het stadion de honger te hebben gestild bij de KFC, slaan we nota bene bij het uitvak onze slag. Voor supporters van de tegenpartij zijn er gewoon kaarten te koop. Ook wij mogen er zonder problemen gaan zitten.

Dat we niet uit Olomouc komen, maakt helemaal niets uit. Voor 210 Kc, iets meer dan 6 euro, kunnen we plaatsnemen tussen de Sigma-supporters in Sector 120. Zo krijgen we het toch maar mooi voor elkaar. Een aanzienlijk verschil bovendien met de 700 Kronen die een zwarthandelaar even voordien verlangt. Een VIP-kaart, doet hij ons geloven. Normale prijs 400 Kc. Het zal allemaal wel. Het uitvak telt meer dan genoeg lege zitjes. We kunnen er dus nog wel bij. Niemand die er aanstoot aan neemt. Schuin tegenover het uitvak blijft de Tribuna Sever inderdaad leeg. De overige Slavia-vakken zitten goed vol. Toch zie ik ook daar voldoende lege plekken. Helemaal uitverkocht is het uitverkochte Sinobo Stadium derhalve alles behalve.

De wedstrijd valt me eerlijk gezegd een beetje tegen. Met Nederlander Mick van Buren in de startopstelling, moet het favoriete Slavia tot aan het eindsignaal ploeteren om een vroege voorsprong vast te houden. Het vuurwerk blijft bewaard voor het laatst. Dat komt nochtans niet van het veld, maar van de naast ons uitvak gelegen Tribuna Sever . Tachtig minuten lang onderscheidt de daar naartoe verhuisde harde kern van Slavia zich in positieve zin. De imposante muur van geluid en gezang valt werkelijk geen enkel moment stil. Op het moment dat de fans een grote roodwitte vlag boven hun hoofden uitspreiden, gaat het mis.

Onder het doek worden – buiten het zicht van de ordediensten – meerdere bengaalse fakkels aangestoken. De sanctie van de Tsjechische voetbalbond die leidde tot de lege tribunevakken aan de overkant kwam eveneens vanwege het afbranden van pyrotechnisch materiaal. Op hun geheel eigen manier maken de Slavia-Ultra’s duidelijk wat zij denken van de opgelegde straf. Met hun acte tonen zij aan maling te hebben aan de rechters van de Tsjechische voetbalbond. En kan Slavia eerdaags ongetwijfeld opnieuw boeten.

Ondanks de scheidingsnetten belandt een aantal van de brandende bengalo’s in ons uitvak. In een vloek en zucht staat alles en iedereen in lichterlaaie… Zo krijgen we dankzij deze spectaculaire ‘vuurwerkshow’ op de valreep alsnog waar voor onze 210 Kronen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *