App

By | 17 april 2020

Wanneer premier Rutte Nederlanders sommeert om voortaan drie keer per dag vijf minuten op hun hoofd te gaan staan, zou het mij niets verbazen als het overgrote deel braaf gehoor geeft aan zo’n oproep. Alle neuzen moeten immers één kant op. Naast het leeg laten lopen van de hersenen draagt de grondige afvoer van snot misschien ook wel bij tot het afremmen van de verspreiding van dat fucking virus. Niemand weet het. Wie niet de proef op de som neemt, zal nooit weten welk effect het sorteert. Duizeligheid of andere vervelende bijwerkingen nemen we gewoon op de koop toe. Het is altijd het proberen waard.

Iedereen kan ook in een gebedshuis gaan zitten en bidden voor een goede afloop. Het is maar helemaal waar iemand in gelooft of troost in vindt. Om denkwerk over te laten aan betweters bespaart nou eenmaal veel hoofdbrekens. Uitverkorenen zijn na hun dood sowieso voorbestemd voor een plekje in hun eigen paradijs. In andere religies leven ze voort als martelaar. Voor hoe we de hel op aarde precies kunnen inruilen voor een beter leven in het hiernamaals, bestaat ongetwijfeld wel een app. Tegenwoordig bestaan overal apps voor. En zo niet, dan wordt er vast en zeker wel een app voor ontwikkeld. Zonder app geen leven meer anno 2020.

Viroloog Oosterhaus hadden we al. Na Ab komt er nu ook een app. Naast vaccins en virusremmers wordt er hard aan een corona-app gewerkt, als ik de berichten tenminste mag geloven. Geweldig zo’n ding. Dat zoiets allemaal maar zo kan tegenwoordig hè. De techniek staat voor niets. Heel handig zulke gadgets. Prachtig hulpmiddel. Gat in de markt. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn. Knappe koppen bij De Stentor becijferden vorige week al dat driekwart van hun lezers zonder nadenken hun privacy opgeven om een corona-app te installeren. Op zó’n krant kan volk en vaderland bouwen en vertrouwen. Jammer alleen dat Klazien uut Zalk, Gaitjan Kruudmoes en Andre Hazes senior dit wonder niet meer in leven en welzijn kunnen meemaken.

Zelf ben ik niet zo van de apps, moet ik eerlijk toegeven. Ik behoor niet tot degenen die 24 uur per dag met zo’n mobieltje lopen te klooien. Als ik de deur uitga – wat nu dus slechts in beperkte mate mag –, vergeet ik mijn telefoon weleens. Geen onwil of zo, meer macht der gewoonte. Ik heb meer dan een halve eeuw zonder handy, apps of corona overleefd. Ook in de onzekere toekomst zou ik heel goed zonder kunnen. Na de pestepidemieën in de Middeleeuwen en de Spaanse Griep van na de Eerste Wereldoorlog bleef de mensheid ook mobiel zonder apps. In the old days had men geen anderhalve meter afstand nodig om nader tot elkaar te komen.

Naar het schijnt bieden zulke applicaties de brave burger onbeperkte mogelijkheden. Als de deskundigen dit beweren, zal het ongetwijfeld zo zijn. Misschien kan heel Nederland binnenkort zelfs wel belastingaangifte doen via de corona-app. Of zorgpremies betalen. Wie z’n baan verliest en zonder inkomsten komt te zitten, kan via de app misschien wel een lening aanvragen bij de overheid. Uiteraard tegen een schappelijk rentetarief. Zelfs voordelig een abonnement afsluiten op de Apeldoornse editie van het AD behoort misschien wel tot de mogelijkheden. Mooi overzichtelijk. Alles in één.

Nee echt, hartstikke leuk en aardig die app. Al zitten er best wel wat haken en ogen aan. En dan doel ik niet in de eerste plaats op de volledig doorgeschoten privacywetgeving. Ze kunnen mij in Den Haag en Brussel van alles wijs maken, maar niet dat Big Brother niet van iedereen alles al weet wat hij wil weten. Ik begrijp best dat de regering geen onrust in de tent wil en alle thuiswerkers en toekomstige werklozen enkel de korte termijn voorspiegelt. Toch lijkt het me altijd wel nuttig om verder te kijken dan de neus lang is.

Of die intelligente lockdown wel zo slim is, daarover valt nu nog geen zinnig woord te zeggen. Het blijft nattevingerwerk. Bestaat er bijvoorbeeld ook een Plan B voor wanneer het écht helemaal verkeerd gaat? Onze minister-president praat wel veel, maar uit zijn prachtige woorden maak ik tevens op dat hij met geen enkele zekerheid kan zeggen welke kant het opgaat.

Je hoeft geen jarenlange studie te hebben gevolgd als viroloog, futuroloog, influencer, Stentor-redacteur of bijzonder opsporingsambtenaar om de humanitaire ramp te voorzien die ons wacht als de huidige rottigheid slechts een voorbode blijkt van wat er verder komt. Wat gebeurt er als er andere besmettelijke ziekten, sociale ellende, hongersnoden en/of anarchie de kop opsteken? Wat heeft het dan precies voor nut om op je mobieltje te kunnen kijken of je al dan niet in aanraking komt met iemand die coronaverschijnselen vertoont als iedereen ondertussen gewoon verhongert of de tyfus kan krijgen?

© RK

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *