Schapen

By | 5 juni 2020

Zou het niet geweldig zijn wanneer die Femke Halsema zonder dat ze het zelf ziet aankomen een precedent heeft geschept? Of is het geschapen? Wat het ook mag zijn, maakt feitelijk niet zo gek veel uit. Als er één schaap op de Dam is, dan volgen er meer. Aangezien ze zich niet weg hoefden te scheren en de herderin er goedkeurend op toezag hoe de kudde steeds verder in omvang toenam, moet onze minister-president wel met erg sterke argumenten komen om in Nederland het spelen van voetbalwedstrijden niet uiterlijk in augustus weer toe te staan. Mét publiek!

Ik geef toe dat het er voor domme witte mensen zoals ik niet bepaald overzichtelijker op wordt. Ik dacht dat ik vroeger op school altijd behoorlijk had opgelet. Maar hoezeer ik de hersenen ook pijnig en het hoofd breek over allerlei maatschappelijke issues, ik zie zo langzamerhand door de bomen het bos niet meer in onze nieuwe meermatenmaatschappij. Of misschien kan ik het in het nieuwe nu beter omschrijven als door alle schapen de Dam niet meer zien.

Ik staar me niet blind op de invloeden van influencers. Noch haal ik zoals de huidige protestgeneratie wijsheid van internetfora en sociale media. Maar een demonstratie is en blijft toch zeker ook in onze anderhalvemeterdictatuur gewoon een evenement? Of zie ik dat verkeerd? Van Dale omschrijft een evenement als een georganiseerde, grootschalige gebeurtenis. En je kunt van die dikke zeggen wat je wilt, maar hij staat wel bekend als een autoriteit op dat vlak. Zeg maar de Ab Oosterhaus onder de woordenboekenmakers. Die ergerlijke yuppenkids moeten me maar corrigeren voor het geval ik onverhoopt fout zit, maar diverse Nederlandse steden zijn de afgelopen week overduidelijk het toneel geweest van grootschalige georganiseerde gebeurtenissen. Of niet? Is dat niet precies wat er gebeurd is?

Nou dan.

Wanneer, zoals op Eerste Pinksterdag in Amsterdam, enkele duizenden mensen ergens op een plein mogen samenkomen, waarom kan dat dan niet op een sportveld? Hebben honderdduizenden voetballiefhebbers in Nederland niét het recht om te leven? Ik weet dat ik niemand mag tegenspreken die het exclusiviteitsrecht op onderdrukking opeist, maar is het niet onrechtvaardig om zo’n omvangrijke groep buiten te sluiten? Voor de bewering dat het pas verantwoord zou zijn om bij sportwedstrijden en andere evenementen weer publiek toe te laten zodra er een vaccin komt, ontbreekt elke wetenschappelijke onderbouwing. Die is nergens op gestoeld.

Zeker bij amateurvoetbalvoetbalwedstrijden hoeven afstandsbeperkingen geen enkel beletsel te vormen. In de lagere speeklassen al helemaal niet. Wanneer er tegenwoordig bij mij in het dorp bij partijtjes van standaardelftallen meer dan 100 man publiek langs de lijn staat, is het vaak al veel. Veel clubs halen zulke aantallen niet eens. Elders komt meestal nóg minder volk naar de velden. Daar kunnen toeschouwers met gemak tien meter afstand van elkaar houden zonder elkaar met wat dan ook te besmetten. Ruimte in overvloed. In de buitenlucht hè. Dat ook nog eens. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat die anderhalve man en een paardenkop een groter gevaar voor de volksgezondheid vormen dan enkele schreeuwende beroepsdemonstranten en hun volgzame sympathisanten.

Iedereen zal het met me eens zijn dat zowel corona als racisme een plaag blijft waar de wereld zo gauw mogelijk van verlost moet worden. Ik hoop dat men even begripvol kan zijn voor al die hartstochtelijke diehards die reikhalzend uitkijken naar de dag waarop zij hun vaste plekje op de tribune weer mogen innemen. De wens blijft de vader van de gedachte. Hoop doet leven. Zelfs in coronatijden. Voor seizoenkaarthouders van profclubs die voorlopig buitenspel worden gezet, verscheen er deze week in elk geval een sprankje licht aan het einde van de tunnel. Uitgerekend dankzij Femke Halsema. Wie had dat ooit durven denken!

De gedemoraliseerde fans weten nu waar ze naartoe moeten. Dankzij de burgemeester van onze hoofdstad weten ze dat iedereen altijd het recht heeft om te demonstreren op de Dam. Zelfs wanneer Femke bij zo’n manifestatie van voetballiefhebbers wel haar waterkanonnen en ME’ers uit de mottenballen tevoorschijn tovert om met grof geweld een vreedzame bijeenkomst te laten neerslaan, dan is dat absoluut geen reden om de burgemeester uit haar ambt te zetten. In tegendeel. Het is juist een hoopvol teken.

Het zou een signaal zijn dat alles langzaam maar zeker weer wordt zoals het geweest is.

© RK

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *