Broekhoest

By | 2 augustus 2020

Het deed me goed dat de persafdeling van Go Ahead Eagles de afgelopen week de moeite nam om me te informeren over het coronaproof aanvragen van persaccreditaties voor het nieuwe seizoen. Ik behoor toch een beetje tot de inventaris op de perstribune van de Adelaarshorst. Ik vond het daarom wel attent dat de perschef mij persoonlijk mailde. Met alle heisa over het beperkt toelaten van publiek had ik voor mezelf echter al het besluit genomen voorlopig geen wedstrijden in het betaalde voetbal bij te wonen. Ik blijf thuis. Ik wil niemand in de weg zitten. Naar voetballen gaan kijken moet wel leuk blijven. Het moet niet voelen als een straf. En dat doet het met al die coronaregels wel.

Voor mij als voetballiefhebber behoort juli normaal gesproken tot de mooiste maanden van het jaar. Niet alleen het tijdschrift Voetbal International kijkt jaarlijks vol verlangen uit naar het ‘pezen in de provincie’. Het begin van de voorbereiding op een nieuw seizoen. Bijna elke avond wel ergens een wedstrijdje in de buurt meepikken. Naar Terwolde, Garderen, Arnhem, Putten of Wenum-Wiesel. Vaste prik. Of eventjes vlot de grens over hoppen naar Duitsland, België of Luxemburg. Of, zoals de afgelopen jaren, naar Oost-Europa. Jaren waarin ik zei de gek zelf de maand met 20 tot 25 live-wedstrijden op de teller afsloot, waren eerder regel dan uitzondering.

Helaas is in 2020 alles anders dan anders. Door toedoen van dat schijtvirus is niets meer normaal. Nu in Nederland in het nieuwe normaal de bal opnieuw rolt en er zelfs mondjesmaat publiek bij wedstrijden aanwezig mag zijn, zou je misschien denken: mooi, het mag weer. Maar als het op deze manier moet – als ik als stadionbezoeker bij wijze van spreken van tevoren in drievoud online moet aanvragen om in de rust een plasje te mogen doen – hoeft het voor mij niet. Ik vind het wel best. Ik zie er voorlopig vanaf aanspraak te maken op de spaarzame ruimte in een Nederlands stadion. Geen nood. FOX Sports zendt oefenpotjes als Go Ahead Eagles tegen Telstar in z’n geheel uit. Thuisblijvers worden dus op hun wenken bediend. Als brood en spelen voor het volk!

Ik sluit nergens de ogen voor. 53.374 besmettingen – volgens de RIVM-cijfers van 28 juli – is niet niks natuurlijk. Ik begrijp heel goed dat overal gevaar op de loer ligt, zeker nu het aantal besmettingen weer stijgt. Maar het houdt geen tred met de steeds verder toenemende paranoia. Registratie. Looppaden. Eenrichtingverkeer. Waarschuwingsstickers. Mondkapjes. Hou alsjeblieft op zeg. Wie de behoefte voelt om zich te laten afblaffen door stewards omdat hij toevallig twee centimeter naast een aangegeven vlak staat, wens ik daar veel sterkte bij. Het mankeert er nog maar aan dat gemeentelijke autoriteiten complete woonwijken rondom stadions laten evacueren. In zo’n geval blijft iedereen die zich buiten waagt gevrijwaard van ronddwarrelende luchtdeeltjes die de atmosfeer verzieken. Het wordt echt steeds gekker. De overheid slaat onderhand compleet door.

Zelfs bij oefenpotjes van amateurclubs dreigen Noord-Koreaanse toestanden. Maximaal 250 toeschouwers. Bij sommige clubs alleen toegang voor eigen leden. Vooraf een formulier invullen waarin de bezoeker plechtig verklaart de voorgaande dagen niet stiekem geniest, gehoest of gesnotterd te hebben. Wie aan ‘broekhoest’ lijdt, kan wel gewoon komen kijken. Al willen dat mens uit Amsterdam en haar Rotterdamse collega plaatsgenoten bij wie het dun door de broek loopt naar verluidt wel verplichten tot het dragen van een luier.

Zolang toeschouwers maar voldoende afstand houden. Dat is de hoofdzaak. De Treffers uit Groesbeek kreeg al een officiële vermaning van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid omdat Groesbeekse onverlaten bij een oefenduel tegen De Graafschap té dicht op elkaar stonden. Bij Grol tegen Silvolde namen té veel mensen op de tribune plaats toen het begon te regenen. Deze zware criminelen lapten de coronaregels aan hun laars. Ze hadden zich aan het protocol dienen te houden en zich zeiknat moeten laten regenen. Zoals ieder weldenkend mens bij een stevige bui zou doen. Of niet? Schijnveiligheid rijmt op schijnheiligheid.

Het is maar voetbal, hè. Het inconsequente optreden van de Nederlandse overheid moet iedereen maar door de zorgvuldig gedesinfecteerde vingers zien. Iemand die vanuit een ‘risicoland’ op Schiphol landt, kan zo, zonder verdere restricties, verder reizen. En virussen verspreiden… Hetzelfde geldt voor al die landgenoten die zo nodig in het buitenland op vakantie moeten. Registratie van al die duizenden Nederlanders, medelanders, Duitsers en Belgen die de afgelopen dagen verkoeling zochten aan het strand of recreatieplassen kostte vast en zeker ook te veel werk. En bij een willekeurige demonstratie hoef je natuurlijk helemaal niet te proberen zulke privacygevoelige maatregelen te nemen die vreedzame bezoekers van een doorsnee voetbalpotje door de strot gedouwd krijgen. Dan is het hek meteen van de dam.

Al die burgemeesters kunnen het mooi vertellen. Wel is het zo dat ze nu eindelijk een mooi excuus hebben gevonden om bij voetbalwedstrijden supporters van de tegenpartij te weren. En voor het geval in Amsterdam en Rotterdam de mondkapjesplicht niet werkt, kan iedereen altijd nog een zak over de kop trekken. Succes gegarandeerd. Dát helpt altijd. Het effect is vergelijkbaar met al die bvo’s die hun trouwe supporters laten stikken.

Ik kijk nu uit naar de ontknoping van de Champions League. Van pure ellende kruip ik maar voor de buis. Je moet toch wat, hè.

© RK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *