Draisma Dynamo niet voor spek en bonen naar Polen

By | 22 september 2020

Tweeënhalve week voor de start van de eredivisie moet Draisma Dynamo meteen al vol aan de bak. In een driekamp met Jastrzębski Węgiel en het Wit-Russische Stroitel Minsk gaan de Apeldoorners zich deze week in Polen proberen te kwalificeren voor de groepsfase van de Champions League.

Spelers en begeleiders van Draisma Dynamo ondergingen maandagochtend bij Eurofins in Deventer een coronatest. Het positieve vooraf is dat niemand negatief werd getest. Dinsdagochtend vertrok het Apeldoornse gezelschap in alle vroegte per bus naar het aan de Pools-Tsjechische grens gelegen Jastrzębie-Zdrój, een pittige reis van bijna 1100 kilometer. Trainer/coach Redbad Strikwerda moet het in Polen stellen zonder de inbreng van diagonaal Stijn de Ruijter en middenaanvaller Sjors Tijhuis. Beide talenten zijn geblesseerd in Nederland achtergebleven.

Strikwerda ziet het mini-toernooi in Polen als een mooie graadmeter in het ontwikkelingsproces dat zijn ploeg doormaakt. “Węgiel geldt voor mij als de absolute topfavoriet in onze helft van het schema. De Poolse competitie behoort tot de drie sterkste competities ter wereld. Een tegenstander uit Wit-Rusland mogen we ook zeker niet uitvlakken. Vorig jaar vloog het Nederlands team er in de halve finale van de European Golden League niet voor niets uit tegen een Wit-Russisch team met allemaal internationals uit de eigen competitie.”

Ondanks dat de favorietenrol duidelijk bij de thuisclub ligt, gaan de Apeldoorners zeker niet voor spek en bonen naar Polen. Volgens de Draisma Dynamo-trainer kunnen zijn underdogs niet alleen blaffen, maar zeker ook bijten. “Het is niet meer zo dat we blij zijn om alleen maar te mogen deelnemen. We zijn nu bezig de stap te zetten van deelnemen naar presteren. Ook tegen zulke tegenstanders willen we een goed niveau halen en laten zien wat we kunnen. Gezien de progressie die deze groep doormaakt, kan dat ook.”

Maikel van Zeist kijkt net als zijn trainer vol spanning uit naar de krachtmetingen met Jastrzębski Węgiel en Stroitel Minsk. Hoe sterk hij beide opponenten precies moet inschatten, kan de vorige week 26 jaar geworden middenman op voorhand niet zeggen. “In Novosibirsk hebben we vorig seizoen laten zien dat wij het sterke tegenstanders moeilijk kunnen maken. Ik heb nog steeds het gevoel dat er daar meer had ingezeten voor ons. En als ik onze huidige selectie vergelijk met die van vorig jaar, dan denk ik ons basisniveau nu hoger ligt.”

Het programma van de CL-driekamp in Polen ziet er als volgt uit:

Dinsdag 22 september: Stroitel Minsk – Jastrzębski Węgiel (20.30)

Woensdag 23 september: Draisma Dynamo – Stroitel Minsk (18.00)

Donderdag 24 september: Jastrzębski Węgiel – Draisma Dynamo (18.00)

De winnaar van de driekamp gaat verder naar de tweede kwalificatieronde. De nummers twee en drie in de poule stromen in november in de zestiende finales van de CEV Cup in. De als tweede geëindigde ploeg mag het daarin opnemen tegen SK Ankara uit Turkije, nummer drie krijgt te maken met het Zwitserse Volley Schönenwerd.

Volleybalkrant.nl dinsdag 22 september 2020/Foto Draisma Dynamo/Imre Csany

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *