Directie Nevobo wil basis verstevigen om topniveau te waarborgen

By | 23 september 2020

Op de dag af twee jaar voordat de eerste bal wordt geslagen verkondigde de directie van de Nevobo dat er in de aanloop naar het in Nederland gehouden WK voor vrouwen nog veel werk aan de winkel is. Om in de toekomst competitieve nationale teams op de been te brengen en tevens het niveau van de eredivisie op te krikken willen Joop Alberda, Michel Everaert en Guido Davio het fundament onder de volleybalsport in Nederland verder verstevigen.

Het ligt helemaal in de lijn van de transparantie waar een snel veranderende maatschappij om vraagt dat de Nevobo toenadering zoekt in tijden waarin afstand houden als nieuwe norm geldt. Ondanks alle openheid moet Joop Alberda de naam van een nieuwe bondscoach voor het Nederlands damesteam, de afgelopen jaren toch hét sportieve uithangbord van volleyballend Nederland, vooralsnog schuldig blijven.

Na het mislopen van de Olympische Spelen neemt de technisch directeur de tijd om de vacature die open kwam na het ontslag van Jamie Morrison en het afscheid van tussenpaus Giovanni Caprara van een deugdelijke invulling te voorzien. “Het gaat erom wat het team nodig heeft”, verklaarde Alberda woensdag op Papendal.

Wél onthulde Alberda het plan voor een nieuw ‘tussenteam’. Om een leegstroom van de huidige selectie na het WK van 2022 tegen te gaan en zorg te dragen voor de noodzakelijke aanvulling en verjonging, willen de beleidsbepalers bij de Nevobo jonge talenten versneld opleiden. “We willen kijken of we een groep speelsters die net niet aanhaken bij de top-14 in achttien maanden kunnen klaarstomen voor het grote werk.”

Bij de nationale mannenploeg blijft Roberto Piazza voorlopig aan het roer, zo meldde de technisch directeur. “In principe gaan we met dezelfde staf verder. Alleen weten we niet of er wedstrijden zijn. Roberto wil heel graag blijven. Met corona hebben wij geen contractuele verplichtingen. Over de wijze van het contract doen wij geen uitspraken.”

Het vrouwen-WK, dat Nederland in 2022 samen met Polen organiseert, wordt uiteraard de kers op de taart waar de Nevobo volleyballend Nederland van wil laten smullen. Het blijft echter niet bij de mondiale titelstrijd alleen, beklemtoonde Michel Everaert. “In onze optiek moet je zoveel mogelijk thuiswedstrijden spelen. Wij hebben een lijstje van evenementen die we hier naartoe willen halen.”

De programmadirecteur van de Nevobo noemde in dat kader onder meer de gezamenlijke kandidaatstelling met België voor de organisatie van het WK onder 20 voor dames in 2021, het EK voor dames in 2023 (ook samen met België), een WK King of the Court in datzelfde jaar en het EK voor mannen in 2026 (samen met Polen) als interessante opties. “Ook willen we met de mannen graag promoveren naar de Volleyball Nations League. We zoeken nog een goed moment om daar een promotietoernooi voor te organiseren”, geeft Everaert blijk van een gezonde ambitie.

De Nevobo-directie verliest de basis echter geenszins uit het oog. Zonder clubs, talentontwikkeling, regionale trainingscentra en gediplomeerde coaches immers geen topvolleybal, zo beseft men op het bondsbureau in Utrecht terdege. Vandaar dat er de komende jaren ook flink van onderaf geïnvesteerd gaat worden in het verantwoord optuigen van de volleybalpiramide. 

“Wij willen zorgen dat mensen op lokaal niveau een goed aanbod krijgen. Je kunt sport zien als een verbindingspunt om mensen bij elkaar te brengen. Een goede infrastructuur kan een antwoord geven op sociaal-maatschappelijke vraagstukken. Sport en bewegen hebben een belangrijke functie in het nastreven van een gezonde en vitale levensstijl”, probeert de Nevobo volgens algemeen directeur Guido Davio een verbinding te maken tussen de diverse elementen in de piramide.

Volleybalkrant.nl woensdag 23 september 2020/Foto Ronald Hoogendoorn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *