Corona haalt opnieuw streep door Final Four om Coupe de France

By | 26 september 2020

De Final Four om de nationale Franse volleybeker bij de mannen gaat niet door. Vanwege coronabesmettingen in de teams van Spacer’s Toulouse en Paris Volley heeft de Franse volleybalbond moeten besluiten om het finaleweekend te annuleren. FFVolley maakte het besluit zaterdagochtend in een persbericht wereldkundig.

De vierkamp tussen Tours Volley-Ball, Paris Volley, Stade Poitevin en gastheer Spacer’s Toulouse zou vandaag en morgen worden afgewerkt in het Palais des Sports André Brouat in Toulouse. Vanwege de uitbraak van het Covid-19 virus werd het toernooi in het weekend van 13 en 14 maart al eerder afgelast. FFVolley wilde in eerste instantie de twee ‘gezonde’ teams, Tours en Poitiers, achter gesloten deuren wel laten spelen. Van dat voornemen zag de organisatie vanwege bezwaren van de kant van Tours later af.

Ze hadden er zo naar uitgekeken bij de club van de Nederlanders Gijs Jorna en Michaël Parkinson. In de lokale krant La Dépêche verkondigde clubvoorzitter Azéma eerder deze week dat de Final Four een boodschap was dat het leven ondanks corona verder gaat. Capitain Jorna voegde daar strijdlustig aan toe hoe hij en zijn teammakers sportieve geschiedenis wilden schrijven.

Zaterdagochtend deelde de Nederlandse aanvoerder van de Spacer’s aan zijn volgers op Instagram en Facebook mee dat het feest niet doorging. ‘Onze comeback moet als gevolg van zes positieve coronatests in ons team helaas worden uitgesteld. Respect voor mijn club Spacer’s Toulouse om de Final Four in zes maanden twee keer te organiseren. En voor het nemen van de verantwoordelijkheid om ons voor dit evenement te laten testen. Ook respecteer ik de beslissing van Tours. Sportwedstrijden behoren te worden gespeeld op het veld, niet in een laboratorium.’

In een telefonische reactie deelde Jorna mee dat bij Spacer’s Toulouse vier spelers en twee stafleden positief getest zijn, onder wie hijzelf. “Het zijn bizarre tijden. We zitten nu thuis in plaats van ons voor te bereiden op de Final Four. Hoewel er geen protocol is dat verplicht tot testen, zijn wij donderdagochtend getest. ’s Avonds kregen we de uitslag en wist ik het. We zitten hier een beetje met hetzelfde probleem als in Nederland. Er zijn wachttijden voor het testen. Alles is erg last-minute. Niets wees erop dat er iets met mij aan de hand was. Ik heb nul symptomen en voelde me goed. In principe moet ik nu acht dagen in thuisquarantaine blijven”, rest de zich niet ziek voelende Oranje-international voorlopig weinig anders dan thuis uit te zieken.

Of er eveneens een streep gaat door de volgende week geplande start van de Ligue A, blijft ook voor Jorna gissen. “De timing is natuurlijk een drama. Donderdag staat er voor ons een wedstrijd gepland tegen Montpellier. Of die doorgaat, moeten we afwachten. Ik geloof dat er maandag overleg over is. Vast staat al wel dat het een heel bijzonder seizoen gaat worden. Het is een heel vage tijd. We moeten echt van dag tot dag kijken wat er gebeurt.”

Ook Michaël Parkinson, de tweede Nederlander in dienst van Spacer’s Toulouse, behoort tot de ongelukkigen. “Ik zit nu twee weken thuis vanwege corona. Ik voel me nu een week prima, maar mijn coronatest blijft positief. Om niemand anders aan te steken, blijf ik dus in quarantaine. We balen als team, want we hadden het gevoel dat we relatief goed in vorm waren, zowel fysiek als volleyballend. Een prachtige kans om Toulouse hun eerste prijs te brengen aan het begin van het seizoen, maar helaas wordt ons dit nu ontnomen door corona.”

De van Stade Poitevin overgekomen Parkinson zweeft tussen hoop en vrees. “We willen ons nu focussen op de start van het seizoen, maar het blijft lastig aangezien je fysieke gesteldheid en je quarantainetijd geen verband houden. Zolang je positief blijft testen blijf je thuis.”

Volleybalkrant.nl zaterdag 26 september 2020/Foto Spacer’s Toulouse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *